NRK Meny
Normal

Jobbet for Norge – truet på livet av Taliban

Majeed Majeedi og hans familie flyktet for livet fra Afghanistan etter å ha jobbet for NATO-styrkene i landet. Men selv om en av jobbene var for den norske ambassaden, får ikke familien bli i Norge.

Majeed Majeedi og hans familie i Vadsø flyktet for livet fra Afghanistan etter å ha jobbet for NATO-styrkene i landet.
Nå frykter han igjen for livet, fordi norske myndigheter avslår asylsøknaden, og vil sende familien tilbake til Afghanistan.
.

Majeed Majeedi og hans familie i Vadsø flyktet for livet fra Afghanistan etter å ha jobbet for NATO-styrkene i landet. Nå frykter han igjen for livet, fordi norske myndigheter avslår asylsøknaden, og vil sende familien tilbake til Afghanistan.

Vi treffer Majeed Majeedi i leiligheten han, hans kone og to barn disponerer i Vadsø. Der forteller han om hvorfor de måtte rømme til Norge.

– Folk prøvde å presse meg for den sensitive informasjonen jeg sitter på. De truet med at jeg og min familie skulle bli drept, forteller Majeedi.

Truet på livet

Bakgrunnen for truslene var at Majeedi helt siden 2005 hadde jobbet for Nato-styrkene i hjemlandet, blant annet med en rekke transportoppdrag for det amerikanske forsvaret.

I tillegg hadde hans firma blitt leid inn for å sette opp deler av sikkerhetssystemet på den norske ambassaden i Kabul. Dette førte ifølge Majeedi til at han mottok drapstrusler fra Taliban.

Trusler han frykter blir satt ut i livet om han må dra tilbake til Afghanistan.

– Jeg kommer til å bli drept. Det er ikke sikkert det kommer til å skje den første eller andre uka, men de kommer til å finne meg, sier Majeedi.

Tre avslag

Georg Magne Rønnevig

Seksjonssjef Geir Magne Rønnevig i Utlendingsnemnda mener Majeed Majeedi ikke er i fare i Afghanistan.

Asylsøknaden hans har blitt behandlet to ganger av Utlendingsdirektoratet og en endelig gang av Utlendingsnemnda, alle ganger med avslag.

Dette til tross for at Majeedi har lagt frem en rekke dokumenter han mener beviser sine oppdrag for Norge og USA.

Men Utlendingsnemnda mener at oppdragene ikke vil utsette familien for fare i Afghanistan.

– Vi har tatt utgangspunkt i at opplysningene han har gitt stemmer. Men vi mener at det er mange som har jobbet for de internasjonale styrkene som ikke risikerer forfølgelse, sier seksjonssjef Georg Magne Rønnevig i UNE.

Mener dokumentasjonen er solid

Advokat Erik Vatne

Advokat Erik Vatne kritiserer UNEs behandling av Majeed Majeedi.

Majeedis advokat, Erik Vatne, mener derimot UNE gjør en feilvurdering av dokumentasjonen hans klient har lagt frem.

– Denne dokumentasjonen viser helt utvetydig at min klient har hatt et høyt engasjement for amerikansk militære og den norske ambassaden. Det burde vært tillagt betydelig større vekt enn det Utlendingsnemnda har gjort, uttaler Vatne.

Mener ambassadepersonell er i fare

Majeedi sier også at han sitter på en rekke sensitive opplysninger om den norske ambassaden i Kabul.

Han viser blant annet frem en skisse som viser sikkerhetssystemet hans firma satte opp på ambassaden.

Frykten hans nå er at Taliban kan ha interesse av å presse han for disse opplysningene, noe han mener også kan sette norske liv i fare.

– Dette kan skape problemer for de ansatte på den norske ambassaden. Jeg kjenner ambassaden som min egen hånd. Jeg vet hvordan man kommer seg inn, hvor ambassadøren jobber og hvor sikkerhetskameraene står. Dette er opplysninger som terroristene ønsker, forteller han.