Hopp til innhold

Trosser vær og vind for dugnadsånd og idrett

Med rundt 3.000 tilreisende til St.Hans-turneringa i fotball denne helga, må både spillere og foreldre jobbe dugnad. Dugnadsjobben er noe av det viktigste for å holde liv i mange idrettslag i hele landet.

Anne Lise Volstad Olsen

Anne Lise Volstad Olsen er en av 100 frivillige som stiller opp med dugnadsånd og godt humør, tross det dårlige været i Nordreisa i helga.

Foto: Marte Lindi

Vidar Aamo Nikolaisen, turneringsleder.

Turneringsleder, Vidar Aamo Nikolaisen skulle gjerne hatt bedre vær under turneringa, men roser de frivillige som står på uansett vær.

Foto: Marte Lindi

Det arrangeres drøssevis av turneringer over hele landet i løpet av sommeren. Mange idrettslag har dette som sin viktigste inntektskilde for å drive aktivitet for barn og unge, der de er avhengig av dugnad for å få det til.

– Uten dugnadsinnsatsen hadde vi ikke fått til dette. Det er utrolig viktig at mange kan stille opp, og det setter vi veldig pris på, sier turneringsleder Vidar Aamo Nikolaisen.

I bygda Nordreisa i Nord-Troms arrangerer idrettslaget denne helga St.Hans-turneringa, som i år har 20-årsjubileum.

Mange besøkende for et lite sted

Med 100 påmeldte lag, er til sammen rundt 1.000 spillere i sving på fotballbanene.

– Været har gitt oss noen utfordringer, men generelt har turneringen gått veldig bra. Hvert fall når det gjelder det sportslige, sier Nikolaisen.

Totalt sett regner man med at det kommer rundt 3.000 tilreisende til bygda, som til vanlig har et folketall på litt over 4.800 innbyggere.

Mange dugnadstimer

Så mange tilreisende krever mye logistikk og planlegging for å få det hele sydd sammen.

– Det er mye dugnadsarbeid, og mange dugnadstimer der alle foreldre er med og må jobbe i løpet av helga. Det er likevel kjempeartig med så mye liv i bygda, selv om det blir noen sene kvelder siste uka før og under turneringa, sier Hilde Anita Nyvoll.

Hun sitter i arrangementskomiteen som var i gang med forberedelsene til turneringa allerede i februar. Da startet de med å søke fotballkretsen om å holde turneringa.

St.hansturneringa

Småguttelag i aksjon under turneringa i Nordreisa.

Foto: Marte Lindi

Deretter var det å sende ut søknader om lokaler, tillatelser, invitasjoner, fikse premiere og bestille t-skjorter.

– Det er heldigvis mye lettere nå enn tidligere. Nå går alt via internett og mail. Før sendte vi invitasjon i posten og var usikker på om det kom fram, til rett person eller om det havnet i søpla, humrer hun.

– Alle må trå til

Anne Lise Volstad Olsen og Bjarne Nyvolder to blant omtrent 100 frivillige på fotballturneringa. De selger grillmat.

–Vi skulle gjerne hatt litt flere kunder, men det er kjempetrivelig. Folk er i godt humør selv om det er litt kaldt, ler Olsen.

Hun har ikke noe i mot en dugnad for å få arrangementet til å gå rundt.

– Vi har alle unger som er her å spiller, for at vi skal få det til må alle mann trå til, sier hun.

Gir tettere samhold

Hvilken betydning har det å arrangere en stor fotballturnering for dere?

– Det gjør noe med det sosiale i klubben. Man vokser på det og gjør seg erfaringer, og får samtidig et tettere samhold innad i klubben, sier Nyvoll og fortsetter;

– At vi får til en så stor folkefest i bygda vår er viktig. Vi viser barna god dugnadsånd, og får samtidig god selvtillit i idrettslaget over å få dette til sammen, sier Nyvoll.

Fotballturnering, St.hansturneringa

Lillejenter fra Alta IF og BUL i duell under en av mange kamper i årets St.Hans-turnering i Nordreisa.

Foto: Marte Lindi

Får penger i kassa

Et annet aspekt er at en så stor turnering gir penger i kassa.

– Dette gjør at vi annethvert år kan sende gutte- og jentelaget vårt til Norway Cup. Det er gulrota for mange av ungene som er med, at de får reise på det. Og ved å ta både guttene og jentene dit annethvert år gjør at alle spillerne får reist dit, sier hun.

Det gjør også at det ikke er klaging over å måtte vaske doene på skolen, selge pølser eller bære søppel under turneringa - verken fra foreldre eller spillere som er med på dugnaden.

I Norges Idrettsforbund er de klar på at uten dugnadsinnsatsen mange foreldre legger ned, ville flere idrettslag slitt med økonomien.

Pølsebod, St.hansturnering

Anne Lise Volstad Olsen, Bjarne Nyvold og Siv Sørensen selger pølser og annet godt.

Foto: Marte Lindi

Flere nyheter fra Troms og Finnmark