Hopp til innhold

Greenpeace trosser russisk grenseforbud

Greenpeace-skipet «Arctic Sunrise» tok seg lørdag morgen inn til Nordøstpassasjen for å protestere mot seismikkskyting, på tross av forbud fra Russland.

Greenpeace i russisk Arktis

Aktivist på Greenpeace-skipet Arctic Sunrise som protesterer mot seismikk-skyting i Nordøstpassasjen.

Foto: Will Rose / © Will Rose / Greenpeace

Miljøorganisasjonen Greenpeace vil trosse russiske myndigheters forbud og seile inn i russisk del av Barentshavet.

Tidligere denne uken fikk fartøyet «Arctic Sunrise» forbud mot å krysse grensen etter at de hadde demonstrert mot seismikkskyting i området.

Kommunikasjonsansvarlig i Greenpeace Norge, Åshild Lappegård Lahn, sier de velger å trosse forbudet for å få mer åpenhet om russisk oljeaktivitet i Arktis.

Unngå internasjonal oppmerksomhet

– Det gjør vi fordi russiske myndigheter forsøker å unngå internasjonal oppmerksomhet om den oljeletinga som foregår her. Vi mener at folk bør få vite om den risiko det russiske skandalselskapet Rosneft vil utsette arktis for, sier Lappegård Lahn.

Hun frykter imidlertid ikke en eventuell pågripelse av mannskapet ombord når de nå trosser dette forbudet.

– Det er en milig konsekvens. Men vi demonstrerer fredelig mot disse seismikkskipene. Vi vet vi har mange i ryggen som vil få ut informasjon om hva disse olje selskapene vil utsette arktis for, sier Lahn videre.

Skandaleselskap

Greenpeace påpeker at Rosneft er det selskapet som slipper ut mest olje på land, og mener de gjør nærmest ingenting for å rydde opp. Derfor er de bekymret for konsekvensene når de nå skal etablere seg i Arktis.

– Jeg har selv sett de store oljeutslippene Rosneft står bak i Sibir. Dette skandaleselskapet har Statoil inngått et samarbeid med, og jeg lurer på om Statoil er klar over hvilken risiko det russiske selskapet utgjør for miljøet, sier Arktis-rådgiver Erlend Tellnes i Greenpeace Norge, som er om bord på skipet Arctic Sunrise.

Arctic Sunrise

Greenpeace-skipet Arctic Sunrise trosser russiske myndigheters forbud og seiler inn i russisk del av Barentshavet.

Foto: Will Rose / © Will Rose / Greenpeace

Utvidet Statoil-samarbeid

Statoil signerte i mai i fjor en avtale med Rosneft om å lete i uutforskede områder offshore i Russland og Norge.

Den innebærer også at selskapene vil gjennomføre felles tekniske studier av to russiske felt på land. Avtalen gir også det russiske selskapet mulighet til andeler i utvalgte Statoil-prosjekter.

I juni bygget de ut samarbeidet til å etablere flere selskap for å lete i områder i Okhotskhavet og Barentshavet. De har også en intensjonsavtale om å utforske skiferoljemulighetene i Samara-regionen.

Statoil er ikke involvert i letingen i Karahavet som Greenpeace i dette tilfeller protesterer mot.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark