Hopp til innhold

Tror Statoil kan ødelegge olje-entusiasmen i nord

Den folkelige støtten til oljevirksomhet i nord kan forsvinne om Statoil dropper den planlagte oljeterminalen i Nordkapp. Det tror lederen av Finnmark Arbeiderparti.

Ingalill Olsen Arbeiderpartiet

Ingalill Olsen i Arbeiderpartiet sier oljen kan bli liggende dersom Statoil ikke bygger oljeterminal i Nordkapp.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Nyheten om at Statoil utsetter avgjørelsen om hva de skal gjøre med oljen fra Johan Castberg-feltet i Barentshavet har fått blandet mottakelse i dag.

Oljeselskapet offentliggjorde i morgentimene at de først om et år avgjør om de skal bygge en oljeterminal i Nordkapp, eller om de satser på en løsning til havs med flytende produksjonsskip.

– La oljen ligge

Leder Ingalill Olsen i Finnmark Arbeiderparti har tidligere sagt at det bør være et absolutt krav at oljen skal i land. Det står hun fast på i dag.

– Vi er klinkende klare på at det må bli arbeidsplasser og ringvirkninger. Ellers kan oljen bare bli liggende på havbunnen, sier Olsen.

I februar i fjor offentliggjorde Statoil planene om en oljeterminal på Veidnes i Nordkapp, til stor jubel hos lokalpolitikerne i Finnmark.

Kan miste støtte

Men kostnadene ved å bygge en terminal er nå for høye, og oljefunnene for små, til at prosjektet kan realiseres. Derfor skal Statoil det neste året vurdere terminalen opp mot en løsning til havs.

Ingalill Olsen tror at en endelig skrinlegging av terminalprosjektet om et år vil få store konsekvenser for selskapet.

– Jeg tror at dersom de går mot folkeviljen og satser på en offshore-løsning, så setter de spill hele holdningen i Nord-Norge til oljevirksomhet. Jeg tror da de kan glemme folkelig støtte til oljevirksomhet i nord, sier Olsen.

Positiv ordfører

Kristina Hansen

Ordfører Kristina Hansen i Nordkapp er fortsatt optimistisk, og håper på en oljeterminal i hjemkommunen.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

Oljeterminalen ville gitt rundt 600 arbeidsplasser i Nordkapp i utbyggingsfasen, og mellom 30 og 50 i driftsfasen. Og selv det fortsatt er stor usikkerhet om Statoil kommer til å gjennomføre prosjektet, ser Nordkapp-ordfører Kristina Hansen på dagens nyhet med et positivt blikk.

– Dette er godt nytt for oss som ønsker oljen til land. Hadde Statoil tatt en endelig beslutning i dag hadde de trolig gått for en offshore-løsning, sier Kristina Hansen fra Arbeiderpartiet.

– Jeg synes det er positivt at det er såpass sterk vilje til å få til et ilandføringsanlegg at man ønsker å bruke nok et år på å jobbe for å få det til, legger hun til.

Langt dyrere

veidnes i Nordkapp

Her på Veidnes vurderer Statoil en framtidig oljeterminal.

Foto: Kai-Erik Bull

Statoil anslår at en oljeterminal vil koste om lag 10 milliarder mer enn en løsning til havs. Derfor er de nødt til å finne mer olje for å gjøre terminalen lønnsom.

– Vi går nå ut med en invitasjon til interessenter og rettighetshavere som enten har gjort funn eller har leiteaktivitet. Det gjør vi for å kartlegge om grunnlaget for en selvstendig rørterminalløsning, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge.

Skeptisk leverandørindustri

I interesseorganisasjonen Petro Arctic mottas dagens nyhet med en viss skepsis. De tror nok en utsettelse vil være krevende for underleverandørene i oljebransjen.

– Det er krevende for våre medlemsbedrifter at man utsetter denne avgjørelsen for andre gang på to år. Samtidig er det positivt at man prøver å finne en langsiktig løsning for en oljeterminal og et oljerør i Barentshavet. Dersom de ender opp med det tror vi det er riktig å bruke litt mer tid, sier direktør, Kjell Giæver.