Normal

– Nord-Norge vil oppleve samme utvikling som Vestlandet

Nord-Norge kan komme til å oppleve den samme utviklingen som Vestlandet når olje- og gassnæringa utvider i nord. Det tror olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Ola Borten Moe

Olje- og energiminister Ola Borten Moe er optimist på Nord-Norges vegne.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

– Jeg tror at finner vi ressurser og utvikler dem på en skikkelig måte, vil dette representere enorme muligheter for vår nordligste landsdel. Det er ingen grunn til at Nord-Norge nå ikke skal kunne oppleve det samme som Vestlandet, og Midt-Norge har opplevd de siste tiårene, sier Borten Moe til NRK på oljemessa i Stavanger.

Han tror ringvirkningene av olje- og gassutvinning i Nord-Norge kan bli store.

– Vi har forventninger om at aktiviteten til havs vil gjenspeile seg i aktiviteten til lands. Men man skal også være klar over det Hans Rotmo sier i en av sine sanger «det er ittnå som kjæm tå sæ sjøl». Her er man i aller høyeste grad avhengige av at landsdelen sjøl bretter opp armene og tar de mulighetene som byr seg framover, sier statsråden.

Med nye store oljefunn i Barentshavet, vil det bli flere ansatte i alle de nordnorske fylkene, og nye bedrifter som etablerer seg. Statoil-sjef Helge Lund ser også store muligheter i nord.

– Vi har nå et enormt fokus på de prosjektene vi har i nord, som mulig utvikling av Snøhvit og det at vi er partner på Goliat. Vi har også forhåpninger til Skrugard og Havis, sier Lund.