Hopp til innhold

Tror på arbeidsplasser

Det nye overvåkingssystemet for havområdene i nord kan gi mange nye arbeidsplasser i Tromsø, tror bransjen.

Øyvind Hilmarsen

daglig leder ved Senter for fjernteknologi, Øyvind Hilmarsen.

Foto: NRK

I Tromsø kan det skapes mange nye arbeidsplasser etter at regjeringen har bestemt av den åpne delen av det nye varslings- og overvåkningssystemet for nordområdene skal etableres i byen.

Det mener aktører i bransjen. Allerede nå er det rundt 200 arbeidsplasser i Tromsø som driver med denne type virksomhet.

– Det å være med på å utvikle et integrert overvåkningssystem som BarentsWatch skal være vil være en stor mulighet for næringslivet i regionen. Dette vil bli at produkt man kan selge globalt senere, og vil gi fantastiske muligheter for en næring i vekst, sier daglig leder Øyvind Hilmarsen i Senter for fjenteknologi.

Senter for fjernteknologi eies av Universitetet i Tromsø, Kongsberg Satelite Services, Norsk Polarinstitutt, Norut og Kongsberg Spacetec.

Det nye overvåkningssystemet heter Barents Watch, og skal samle og koordinere all informasjon som ulike etater allerede har fra de nordlige havområdene.

Driftsenheten i Tromsø får trolig bare 6-8 arbeidsplasser i begynnelsen. Men det vil åpne seg store muligheter for lokalt næringsliv, mener Hilmarsen.

– Forhåpentligvis vil dette vokse. Det er et behov for kartlegging og overvåkning av aktiviteten i nordområdene. Det å være med på det vil gi muligheter.

Riktig og viktig at det ble Tromsø

Hilmarsen mener det var både riktig og viktig at driften av den åpne delen av BarentsWatch-systemet ble lagt til Tromsø.

– De faglige argumentene for å legge det her var sterke i forhold til at det er et bredt fagmiljø her, både når det gjelder forvaltning, forskning og industri rundt denne bransjen.

Den lukkede delen av systemet med blant annet informasjon som Forsvaret samler inn, skal ledes fra Vardø.