NRK Meny
Normal

Tror ikke kråker drepte lam

Forsker ved Norsk institutt for naturforskning betviler påstandene fra sauebonde som påstår at en kråkeflokk har drept 12 lam.

Sauer
Foto: Scanpix

Sauebonde Eddmar Osvoll i Bjarkøy kommune i Troms sier han har blitt møtt av grusomme syn de siste dagene. Flokker av kråker og ravn har angrepet de nyfødte villsaualammene hans.

– Fuglene opererer i flokk, og har utviklet effektive fangsmetoder. En del av fuglene stresser mora til lammet de har sett seg ut, og lokker henne tilside, mens andre fugler går løs på lammet. Det første de gjør er å hogge ut øynene på den lille skapningen. Jeg har måttet avlive flere av lammene som jeg har funnet ille tilredt, forteller sauebonde og lensmannsbetjent Eddmar Osvoll til Nationen.

Betviler påstandene

Men forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Ole Reitan, betviler påstandene.

- Jeg kan være enig i at kråker er intelligente dyr, men at de opererer i flokk, det betviler jeg sterkt. Det er i så fall svært uvanlig, sier Reitan til NRK sin samarbeidspartner Euroarctic.com.

Reitan har studert kråker og deres adferd nær søppelfyllinger og har aldri sett at kråkene har oppført seg slik sauebonde Eddmar Osvoll beskriver.

- Jeg har aldri hørt noe liknende. Heller aldri sett det. På denne tiden av året har kråkene relativt god tilgang på mat, særlig de som befinner seg i området nært havet. Jeg må nesten se video dokumentasjon på at dette virkelig har skjedd for å kunne tro at dette er fakta, sier Reitan.

For mange kråker og for lite mat

Sauebonde Eddmar Osvoll er en av seks bønder som driver med villsau i Bjarkøy kommune i Troms. De andre bøndene har ikke hatt nevneverdige tap, men så er ikke lammingen over ennå.

Villsauen, eller utegangeren, lammer ute under åpen himmel. Den er mer sky enn vanlig sau, og trekker seg ofte litt vekk fra resten av saueflokken når de skal lamme.

Osvoll mener at kråke- og ravnbestanden er for stor i forhold til mattilgangen.

– Både ravn og kråke er jo åtselfugler, ikke rovfugler. Når de angriper levende lam viser det hvor prekært sultne de er. Dette er avvikende atferd hos disse fuglene, sier han til Nationen.

Krever tilsyn

Osvoll har villsauene gående hjemme på gården nær huset sitt. Han mener at det han har opplevd de senere årene viser hvor viktig det er kontinuerlig tilsyn også av villsau.

– Det er jo noen som tror at å drive med villsau er lettvint fordi denne sauerasen er så sjølstendig. Men de tar feil. Villsauen krever akkurat like mye tilsyn som annen sau, mener han.

Osvoll har 48 villsau. I tillegg driver han en besetning på 90 steigarsau. Det fins per i dag ingen erstatningsordning for tap av villsaulam på denne måten.