NRK Meny
Normal

Tromsørussen vil ikke lenger ha seg med «alle»

I Tromsø har russen fjernet de mest nedverdigende, og alvorlige russeknutene for å prøve å få en snillere feiring - og et bedre rykte.

Russen får skryt

Russen satser på godt humør og mindre drøye knute-krav under årets feiring i Tromsø. Dette bildet er fra feiringen i 2011.

Foto: Øivind Eskedal / NRK

– Vi har kuttet ut det som kanskje er helsefarlig eller ekkelt. For det gir et veldig dårlig bilde av russen, fordi det er med på å promotere hva russetida handler om, sier russepresident i Tromsø Nikolai Schwalenstocker Winsnes. Han har derfor vært med på

Russepresident Nikolai Winsnes

Russepresident i Tromsø Nikolai Winsnes håper på en fin russefeiring uten alvorlige hendelser.

Foto: Privat

å skrive om, og endre knuter.

Nedverdigende knuter

For ikke alle knutene russen har kunnet samle har vært like fornuftige innrømmer russepresidenten.

– Et eksempel er at du skal ha sex med syv stykker på syv dager, det er jo ikke noe kult. Det er bare nedverdigende og trist, så det var motivasjonen for å rydde opp i det, sier Winsnes.

Men selv om Tromsø-russen pynter litt på knutene sine, er det ikke sikkert alt vil falle i god jord. En går nemlig ut på "å ta en selfie med Sandra Borch ovenfra og ned".

–Det er nok mest humor. Hun er en profilert person som er mye i media, så jeg tror ikke hun kommer til å ta seg så nær av det. Hun har ikke kommentert noe, så hvis hun vil kan hun ta kontakt, sier Winsnes.

Ingen alvorlige hendelser i Tromsø

Fyll og høy musikk er ikke til å unngå når det er russetid slår russepresidenten fast, men han håper likevel at man kan få et godt inntrykk av årets russ som han ikke tror vil skille seg mye fra tidligere år.

– Russefeiringa i Tromsø har vært en tradisjon i mange år, og jeg tror ikke det blir noe mindre eller mer enn tidligere.

Mange steder i landet har det de siste årene vært flere eksempler på alvorlige episoder med voldtekter under russefeiringen. Hittil har det ikke vært noe lignende i Tromsø.

– Det håper vi fortsetter den her, og fremtidge feiringer, sier Winsnes som nå forbereder seg til kveldens dåp med øl og grilling.