Tromsøjente vil sette Harstad i scene

For første gang får en scenograf muligheten som festspillprofil. Mari Lothrington fra Tromsø skal sammen med artisten Silje Halstensen fra Bodø prege Harstad festspilluka.

Festspillsjefen og hennes profiler

Vi satser ungt, sier FINN-sjef Maria Utsi om åretsprofiler Mari Lotherington og Silje Halstensen

Foto: Nils Mehren / NRK

Festspilldirektør Maria Utsi vil med de to skape nye historier fra nord for å vise den nordlige identitet.

Hun kaller samarbeidet mellom artisten og scenografen sjangeroverskridende.

Vil prege byen

Mari Lothrington er scenograf og er i ferd med å avslutte sin utdanning på Kunsthøgskolen i Oslo. De to festspillprofilene vil på ulike måter prege årets arrangement, delta i ulike prosjekter og samarbeide med en rekke ulike kunstnere.

Mari vil ikke røpe for mye om sine planer, men hun legger vekt på at scenografi ikke bare handler om kulisser på en scene.

– Jeg vil gjøre noe med Harstad. Jeg tenker å bruke byrommet som arena og prege det. Det kan skje som et samarbeid med Silje, sier Mari Lothrington.

Mer vil hun ikke si. Det kan bety utekonserter med bandprosjektet Bendik i byen om vi skal spekulere. Bendik selv, i sitt alter ego Silje Halstensen er like hemmelighetsfull.

– Ingen kommentar, er svaret Silje gir på om det blir utekonserter. Det eneste hun røper er at hun kommer til å skrive masse ny musikk til festspillene.

– Vi gleder oss, kommer det samstemt fra de to.

Silje Halstensen er fra Bodø og er ikke ukjent for festspillpublikum. Allerede som ungkunstner under Festspillene i 2011 viste hun allerede et stort potensial. Hun fikk nasjonal oppmerksomhet gjennom Bendiks deltakelse i Urørtfinalen på NRK P3 i 2012 og Spellemann-nominasjon i kategorien Årets Indie-album 2014. Hun har fått svært god mottakelse for sine album og er nominert til Spellemann i kategorien Årets popsolist 2016.

FINN satser på de unge

– Tidligere har det i stor grad vært etablerte kunstnere som har fått denne muligheten som festspillprofiler, mens nå vil vi inspirere til nyskaping og utvikling. Blant annet gjennom å øke variasjonen i typen profiler og sammensetningen av dem. Slik kan vi bidra til at nye kunstneriske prosjekter fra nord blir en realitet. I tillegg kan våre historier få større synlighet og rekkevidde, sier festspilldirektør Maria Utsi.