NRK Meny
Normal

Tromsøforskere vil ikke ha tiggerforbud

En ekspertgruppe ved det juridiske fakultetet vet Universitetet i Tromsø går mot regjeringas forslag om tiggerforbud. – Det finnes ingen god grunn til å innføre forbud, mener forskerne.

TIGGER TIGGING

Forskerne ved det juridiske fakultetet i Tromsø mener vi ikke har behov for et olvforbud mot tigging.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

I disse dager leverer en rekke instanser sine høringsuttalelser til forslaget om å innføre forbud mot tigging. Blant disse er forskerne ved det juridiske fakultetet i Tromsø.

Det meste er allerede forbudt

Stipendiat Erik Eldjarn er blant juristene som har jobbet med denn uttalelsen.

Erik Eldjarn

Tromsøforskerne er nå klar med sin høringsuttalelse om tiggerloven, og de går ikke inn for et forbud mot tigging. Erik Eldjarn er med i gruppen som har utarbeidet høringssvaret.

Foto: Privat

– Vi er kommet til at det er lite merverdi ved å innføre et slikt forbud, sier han. Det er i grunnen svært lite reguleringsbehov på dette feltet.

– Mange ting rundt tiggerproblematikken er allerede forbudt, som for eksempel menneskehandel og aggressiv tigging, sier han.

Vanlig folk kan bli forbrytere

Ifølge tromsøforskerne er det et problem rundt det som kalles medvirkningsansvar.

Tigging i Oslo

Folk som gir til tiggere, kan bli straffet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Dersom loven blir vedtatt, kan folk som gir en tigger en kaffekopp eller et ullpledd bli anholdt og straffet, sier Eldjarn.

– Dette er et problem som de som står bak forslaget innrømmer blir vanskelig å løse. I prinsippet kan jo alle som bryter loven bli straffet, sier Erik Eldjarn.

For svak begrunnelse

Hovedårsaken til at forskerne i Tromsø synes forslaget om tiggerforbud er dårlig, ligger i begrunnelsen.

– Å kriminalisere en handling er det sterkeste signalet et samfunn kan gi, og derfor begrunnelsen for å gjøre dette være svært god. Det er den ikke i dette tilfellet, sier Erik Eldjarn.