NRK Meny
Normal

Tromsø vinner nordlyskampen

Troms har vunnet kampen om vinterturistene. Finnmark sliter med få flyavganger og kjedelig shopping og byliv.

Nordlys over Tromsø

Kirkenes og Tromsø ble nylig anbefalt som neste års reisemål for januar av amerikanske CNN Travel på grunn av nordlyset.

Foto: Ole Christian Salomonsen

Kirkenes og Tromsø er anbefalt som årets store reisemål av det amerikanske nyhetsselskapet CNN.

Årsaken er nordlyset, og interessen for dette spektakulære himmelfenomenet har økt voldsomt i utlandet.

Men tallene så langt tyder på at det er Troms som har vunnet kampen om nordlysturistene.

– Hele Nord-Norge er en attraksjon når det gjelder nordlysturisme, selv om tallenes tale er at det er spesielt Tromsø og Tromsø-regionen som har de høyeste veksttallene, sier direktør i Nordnorsk reiseliv Arne Trengereid.

Britene trekker nordover

Britene er blant de som i hopetall trekker nordover på vinteren, viser tall fra statistisk sentralbyrå.

Antall briter som sov i Finnmarks hotellsenger fra oktober i fjor til april i år økte med over 70 prosent fra samme fra vintersesongen før.

NHO reiseliv antar at de fleste som kommer som turister kommer på grunn av nordlyset.

Fortrinn over Finnmark

Trengereid påpeker at Finnmark også har en betydelig økning i vintertrafikken.

Men langt flere kommer til Tromsø. Det kan blant annet kan skyldes mangel på ledige flyseter til Finnmark, tror Trengereid.

– Jeg tror det har sammenheng med at Tromsø har jobbet bevist innenfor dette markedet i mange år. Det er et trafikknutepunkt med mange avganger. Aktørene som utvikler opplevelsesprodukter har sett mulighetene og skapt et utall av spennende Nordlys-produkter. Der har de vært i forkant.

Anbefalt i utlandet

Kirkenes og Tromsø ble nylig anbefalt som neste års reisemål for januar av amerikanske CNN Travel på grunn av nordlyset.

Eventyransvarlig på Kirkenes snowhotel, Kåre Tannvik, er en av aktørene i Finnmark som tar med utenlandske turister på nordlysjakt.

Den kommende sesongen ser allerede bedre ut for han enn fjorårets.

– Vi merker at nordlys er det som trekker. For oss startet eventyret da BBC lagde en dokumentar som het "Hunting the northern lights". Vi er kjempefornøyd, sier han.

Tannvik mener Finnmark ikke kommer på høyde med nabofylket på grunn av færre bonusopplevelser.

– Troms tjener på at turistene kan surre rundt i en by i timevis og kose seg. Småplassene har ikke den infrastruktur som gjør at folk kan surre rundt uten å kjede seg 90 prosent av de som har kjøpt nordlysturer har gjort det på forhånd, mens de i Tromsø kjøper det på dagen. Men jeg tror vi gjør det bra med de folkene som kommer opp. Målet er at flere drar med Hurtigruten som er hovedforingsfabrikken for oss i Finnmark, sier han.