Hopp til innhold

Tromsø vil ha vinter-OL i 2022

Ordføreren ber Norges Idrettsforbund om å ta opp OL-saken på nytt.

Illustrasjon av Tromsø 2018

Grafikkillustrasjon fra selskapet Tromsø 2018.

Foto: Tromsø 2018

For 15 måneder siden trakk Norges Idrettsforbund sin OL-søknad for 2018 da det ble klart at prisen ville bli over 30 milliarder kroner.

Mener EM-nei baner vei

Nå tror Arild Hausberg, ordfører i Tromsø, at regjeringens nei til fotball-EM i 2016 kan bane vei for en norsk OL-søknad. Han ber nå norsk idrett ta OL-saken opp til ny vurdering.

- Vi møtte stor motstand fra fotballpresident Sondre Kåfjord og fotballidretten fordi de trengte fotball-EM i 2016. Men nå er det arrangementet ikke aktuelt for Norge, og da tror jeg det er enklere for regjeringen å være med på en søknad om vinter-OL som vi virkelig har et ansvar overfor i Norge, sier Hausberg i NRK.

Hausberg sier han er klar til å vekke liv i det sovende OL-selskapet i kommunen.

- Jeg vil foreslå at OL-selskapet i Tromsø ikke skal legges ned. Eventuelt kan det døpes om til noe som har med 2020 å gjøre. Samtidig kan vi da ha en organisasjon i gang slik at vi beholder kompetansen og er overvåken på alt som skjer innenfor dette. Men frem for alt er det idretten i Norge som må erkjenne at dersom det skal arrangeres et vinter-OL i Norge i de to-tre kommende generasjonene, så går det noen tog nå, sier Tromsø-ordføreren.

Møter skepsis

Men Tromsø-ordførerens ide om å relansere Tromsø som OL-by møtes med skepsis.

Tidligere administrerende direktør for OL-selskapet Tromsø 2018, Petter Rønningen, mener det er for kort tid siden idretten sa nei til et OL i Tromsø.

- Jeg er ikke sikker på om tiden er moden for dette. Vi opplevde at norsk idrett ikke ønsket et vinter-OL i Tromsø. Det var idretten som skjøt i senk prosjektet sist, og det har ikke vært noe særlig utskifting i ledelsen i norsk idrett siden det, sier Rønningen til NRK.

Rønningen var også en av de mest sentrale i arbeidet med å få OL til Lillehammer i 1994. Han har også vært rådgiver for OL-organisasjonene i blant annet Salt Lake City, Torino, Vancouver, og London.

Og skulle Tromsø ha muligheter til å komme på banen som OL by igjen, ville han valgt en annen strategi enn det Tromsø-ordføreren gjør.

- Jeg synes det er litt uklokskap ute og går her hos ordføreren. Jeg ville ha jobbet og posisjonert Tromsø i det stille til man hadde forbedret de forutsetningene som man ble ”dømt for” sist, sier Rønningen.