NRK Meny
Normal

Tromsø-tvillinger blir filmstjerner

De har ingen erfaring som skuespillere. Nå spiller Arve og Even Guddingsmo Bjørn inn film sammen med Kristoffer Joner og Atle Antonsen.

«Doktor Proktors prompepulver» handler om «Bulle»som flytter inn i Kanonveien. Der møter han «Lise» og «Doktor Proktor», en gammel forvirret oppfinner som finner opp et spesielt prompepulver.

Jo Nesbøs barnebok fra 2007 har blitt en stor suksess, og i årene etter har det kommet tre oppfølgere. Nå lages det film basert på den første boka i serien.

Tegning av Bulle som flyr med prompepulver

Slik ser det ut i boka når Bulle flyr avgårde med prompepulver. Nå blir boka film.

Foto: Illustrasjon fra boka

Ingen erfaring

Uten noen som helst skuespillererfaring sendte Tromsø-tvillingene Arve og Even Guddingsmo Bjørn (16) inn en demo av seg selv, filma hjemme på Kvaløya. De jakta på rollene som de mindre hyggelige tvillingene «Trym» og «Truls», som forsøker å stjele prompepulveret.

– Mamma så i VG at filmselskapet mangla skuespillere i rollene som «Trym» og «Truls». Vi sendte inn et bilde, og fikk et manus i retur vi måtte spille inn. Så da lagde vi en liten filmsnutt hjemme i stua, forteller Arve Guddingsmo Bjørn.

Les også: Får hovedrolle i ny familiefilm
Les også:

Har fått god hjelp

Prøvefilmen ble godt mottatt, og guttene ble invitert til Oslo på audition. En liten uke etter var rollene i boks.

– I begynnelsen var alt nytt og spesielt. Men selv om vi ikke har noen erfaring som skuespillere, så gikk det egentlig ganske greit. Vi har fått god hjelp, sier Even.

Det er et stjernespekket mannskap de to tromsøguttene er en del av. Kristoffer Joner spiller rollen som «Doktor Proktor», mens Atle Antonsen har rollen som «Herr Thrane», faren til tvillingene «Trym» og «Truls». Også Linn Skåber, Marian Saastad Ottesen og Ingar Helge Gimle medvirker i filmen.

Stjernespekket mannskap

I forrige uke var Arve og Even Guddingsmo Bjørn i Tyskland, der første del av filmen ble spilt inn. Der fikk de møte blant andre Atle Antonsen.

– Han var utrolig morsom og koselig, og han ga oss mange gode råd. Han syntes vi var flinke til ikke å ha noen erfaring, sier Arve.

– «Trym» og «Truls» fremstilles i bøkene som både dumme og feite, hvordan er det å skulle spille slike roller?

– Det er bare artig. Dette er jo bare roller, sier guttene, som for tida er hjemme i Tromsø og tar igjen tapt skolearbeid.

Les også: Promping på tysk

Agent-tilbud

I midten av mai reiser de til Oslo for nye opptak. Totalt har de 15 innspillingsdager igjen.

– Er dere forberedt på at dette kan bli en suksess, og at dere sånn sett blir filmstjerner?

–Det hadde bare vært artig. Det er allerede mange på skolen som har spurt om de kan få bli agentene våre, forteller Even Guddingsmo Bjørn.

Filmen har et budsjett på 41 millioner kroner, og skal etter planen være klar for kinolerretene neste år.