NRK Meny
Normal

Tromsø vokser – andre sliter med få fødsler

Tromsø har fått nesten 500 nye innbyggere siden nyttår. Det er fire ganger så mye som hele Finnmark til sammen.

Publikum på Døgnvillfestivalen

Døgnvill-festivalen, som nå er slått konkurs, trakk mange mennesker til Tromsø. I hvert fall for en helg.

Foto: Bernt Olsen / NRK

72.066, det er det nye innbyggertallet til Tromsø kommune per 1. april 2014, ifølge fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Siden nyttår har kommunen vokst med 476 nye innbyggere, og er i særklasse kommunen med størst vekst i Troms og Finnmark.

– Det er musikk i mine ører- Vi trenger alle de borgerne vi kan få, og dette er en bekreftelse på det jeg ser hver dag: At Tromsø er til de grader i vinden for tiden. Det er mye som skjer her, og stor optimisme i byen, sier ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort.

Nest største kommune er Harstad med 24.525 innbyggere, en vekst på 84 nye innbyggere siden 1. januar i år.

Jens Johan Hjort

Ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort, er innflyttet fra Oslo.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Kirkenes vokser

I Finnmark er det Sør-Varanger kommune som har størst vekst med 39 nye innbyggere i første kvartal i år. Totalt har kommunen med Kirkenes som kommunesenter 10.129 innbyggere.

Alta har de siste årene hatt størst folkevekst, men kan bare vise til 22 nye innbyggere hittil i år. Hammerfest har økt med 12 innbyggere.

For fylkene som helhet hadde Troms en vekst på 707 innbyggere og Finnmark 111 innbyggere i løpet av første kvartal i år.

Flytting til Tromsø fra de mindre kommunen i Nord-Norge har vært et diskutert tema i landsdelen.

– Selvsagt kan det være uheldig at folk flytter fra de små kommunene og inn til Tromsø. Samtidig er det viktig at de blir værende i Nord-Norge. Tromsø, som en slags hub i nord, kan spille en viktig rolle ved at folk kommer hit for å utdanne seg, for så å flytte tilbake, sier Hjort.

Høyt fødselsoverskudd

For landet som helhet var innbyggertallet per 1. april 5,124 millioner. Det er en vekst på 15.300 personer i år.

Særlig fødselsoverskuddet er gledelig lesning. Det har nemlig økt med 44 prosent siden i fjor, og er på sitt høyeste siden midten av 70-tallet.

Dessverre er det ikke Finnmark som drar opp fødselsoverskuddet. 10 av 19 kommuner hadde nemlig et fødselsunderskudd, hvor Vardø var verst med minus ni.

I Loppa og Nesseby ble det ikke født et eneste barn i løpet av årets tre første måneder.

Rådmann i Loppa, Liv Beate Karlsen, ser lyst på fremtiden i, men skulle gjerne ønske seg flere barn i kommunen.

Det samme gjør ordfører Jan-Erik Jensen.

– I august blir jeg bestefar, så vi får i hvert fall ett nytt barn i kommunen, men det er blitt et problem at vi har en voksen befolkning. Barna drar fra Loppa når de er ferdige med grunnskolen, og få kommer tilbake, sier Jensen.

I den lille bygda Masi i Finnmark lovet de premier til det første paret i bygda som fikk barn.

Jan-Eirik Jensen har ikke noen konkrete planer for hvordan han kan få opp fødselstallet i kommunen.

– Vi får håpe at flere unge velger å flytte hjem igjen. Mend et handler om arbeidsplasser, så det er ikke bare å lokke dem hjem igjen, sier han.

NRK på besøk i Oksfjord.

NRK på besøk i Øksfjord. DIREKTE PÅ NORDPÅ: NRK var innom biblioteket i Øksfjord i Loppa kommune for liten prat med store og små tidligere i mai.