NRK Meny
Normal

Tromsø kommune innrømmer unnfallenhet i skytebanesaken

Striden mellom skytterne og turfolk i Tromsdalen tilspisser seg.

Aktivister mot skytebanen i Tromsdalen

Det røde flagget på skytebanen er heist. Det betyr at skyting er i gang. Likevel har folk i dalen tatt seg inn i det farlige området, for å protestere mot banen.

Foto: Vibeke Paulsen Ceròn / nrk

Etter at Tromsø kommune la ned forbud mot å bruke skytebanen i Tromsdalen, uten at skytterne bryr seg nevneverdig om det, er frontene i dalen blitt steilere.

Sivil ulydighet

De siste ukene har folk i dalen neglisjert det røde skytterflagget, og går inn i den usikre sonen, selv om det pågår skyting.

– Vi går inn her og sier til skytterne at nå er det folk i området så dere kan ikke skyte, og det har de for så vidt respektert. Det sier Ulf Hansen, en av dem som aksjonerer mot skytebanen i det fineste turområdet i Tromsdalen.

– Men det er jo meningsløst at vi skal være nødt til å blokkere her for at det skal bli ro i dalen.

– Nå er det røde flagget oppe, en mann skyter, og området kan ikke brukes av andre, sier Hansen. Dette illustrerer galskapen, sier han.

Skytebanen i Tromsdalen

Skytebanen ligger midt i dalen, og båndlegger store arealer.

Foto: Vibeke Paulsen Ceròn / nrk

Kommunal unnfallenhet

Finansbyråd Jens Ingvald Olsen sier at kommunen har et stort ansvar for tingenes tilstand. Han tar selvkritikk for at kommunen ikke har klart å løse saken gjennom flerre tiår.

– Kommunen har et ansvar, og det har vi prøvd å gjøre noe med i den tiden vi har sittet i byrådet, sier han. Kommunen har lagt ned forbud mot skyting, og det skytterne har fått en frist ti å komme med tilsvar.

– Til nå har kommunen taklet dette på en elendig måte, sier Ulf Hansen. Den har vært handlingslammet i 20 år!