NRK Meny
Normal

Tromsø kan bli fairtrade-by

Gir ordnete arbeidsforhold for folk i den 3. verden.

 

Venstres Marie Fangel ønsker å innføre fairtrade varer i Tromsø. Fairtrade er et varemerke som kan festes på varer som er produsert i den 3. verden. Dette er en trygghet på at varene er produsert under ordnete forhold for de ansatte. Kravene er at arbeiderne får skikkelig betaling og at det ikke skal brukes barnearbeid for å produsere varene.

Krever oppfølging

For å kunne bli fairtrade-by må man forplikte seg til å arbeide for å øke kjennskapen og forbruket av varer merket med rettferdighandel i lokalmiljøet. Marie Fangel tror Tromsø sitt næringsliv er åpen for ett nytt vareutvalg.

Som miljøby så har Tromsø forpliktelser. Fangel håper nå på at næringslivet i byen følger opp denne trenden. Det vil være et kvalitetsstempel for butikken at de benytter seg av slike varer, sier hun.

Først i Nord

Om fairtrade-idéen blir gjennomført så er Tromsø den første byen i landsdelen som kan kalle seg en fairtrade-by. Begrepet stammer i fra England, hvor 150 byer har status som fairtrade-by. Ordfører i Tromsø, Herman Kristoffersen er positiv til idéen. Han mener det er viktig at Tromsø som en miljøby har et god og rettferdig handelspolitikk.