NRK Meny
Normal

Tromsø Idrettslag avhengig av talentutvikling – og får det til

Da Tromsø knuste Bodø/Glimt i Bodø søndag var det unggutta som avgjorde kampen.

Talenter i Tromsø

– Det er helt avgjørende at TILs talentutvikling bærer frukter hvis vi skal overleve på Tippeliga-nivå, sier Lars Petter Andressen, spillutvikler hos Tromsø Idrettslag (i midten). F.v.: Jostein Gundersen (20) og Runar Espejord (20).

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

I går herjet Runar Espejord (20), Jostein Gundersen (20) og resten av Tromsø Idrettslag (TIL) med Bodø/Glimt på Aspmyra, og endte opp med å vinne 3–0.

De to ungguttene skåret hvert sitt mål og sørget for TILs første seier i Bodø på 13 år.

– Seieren var veldig viktig, og vi trengte å få tre poeng. Det var en fantastisk følelse å spille kamp igjen etter å ha vært skadet, og så skåre mål, sier Espejord til NRK.

Jostein Gundersen skåret 3-0-målet på overtid.

– Ingenting er bedre enn å slå Bodø/Glimt på Aspmyra. Med alle TIL-supporterne som var til stede i går var det nesten som å være på hjemmebane, sier han.

– Avhengig av egenutviklede spillere

Gundersen og Espejord er begge produkter av TILs satsing på talenter, og har vært på Norges Toppidrettsgymnas på Alfheim i Tromsø.

– Vi var del av TILs første satsingsgruppa, og har blitt satset på fra vi var 13 år. Vi har gått gradene og til slutt havnet på A-laget. Det er fantastisk artig at vi er en kompisgjeng som nå gjør det bra på høyt nivå i Norge, sier Gundersen.

Lars Petter Andressen jobber med TIL-talenter og har fulgt spillerne tett opp gjennom årene. Han sier at klubben er nødt til å utvikle egne spillere og talenter.

– Det er avgjørende hvis vi skal overleve på Tippeliga-nivå. Vi har ikke økonomi til å kjøpe så mange spillere. Nå er TIL inne i en periode der vi spiller bedre og bedre.

Trenerne viktig

96-kullet var det første TIL virkelig begynte å satse på.

– Vi har kunnet hente talenter fra hele Nord-Norge fordi NTG har satset. Det, og en helhetlig profesjonell oppfølging av talentene, har vært veldig viktig, sier Andressen, som ikke legger skjul på at spillerne må gjøre en stor innsats selv.

– Det må legges til rette for at de kan trene mye, også på egen hånd. De må de ha gode trenere fra ung alder. I Norge skjer det nå en utvikling der flere og flere dyktige, utdannede trenere tar jobber i klubber på lavere nivåer. TIL har vært tidlig ute med dette, og bruker betalte spillere for trenere for spillere ned i 13-års alderen.

Bodø/Glimt - Tromsø

Søndag vant Tromsø mot Bodø/Glimt på Aspmyra. Forrige gang det skjedde var i 2003.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Stått for de fleste målene

Søndag spilte TIL med seks egenutviklede spillere. Nettopp slike spillere har stått for TILs siste seks mål i Tippeligaen, ifølge Andressen.

– Espejord og Gundersen er to av mange TIL-talenter som har tatt store steg de siste årene. Runar har vært et supertalent i mange år, og blant annet vært innom landslaget. Jostein har jobbet hardt i bakgrunnen hele veien, og begynner virkelig å få resultater.