NRK Meny
Normal

Tromsø gir 100.000 kroner til syriske flyktninger

– Vi blir alle berørt av bildene fra Sør-Europa og Middelhavet, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen. Nå ønsker Tromsø å støtte Flyktninghjelpens arbeid.

Alvarstein og Hilmarsen

Tromsø med byrådsleder Øyvind Hilmarsen i spissen støtter flyktninghjelpens arbeid med 100.000 kroner. Britt Hege Alvarstein (Frp) sier det er i tråd med partiets politikk å hjelpe flyktninger der de er.

Foto: Petter Strøm / NRK

Valglogo

– Vi har en enorm flyktningkatastrofe i Midtøsten og i Europa. Nå tar europeiske ledere ansvar for å huse mange av disse flyktningene. Tromsø har alltid vært en varm og inkluderende by, og vi synes det er viktig at vi også bidrar, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) til NRK.

Derfor bevilger byrådet 100.000 kroner til Flyktninghjelpen, for å hjelpe de som er på flukt – både i Europa og Syria.

Enighet

Den pågående flyktningkrisen regnes som det mest alvorlige siden 2. verdenskrig.

– Hvorfor har Tromsø et ansvar for det som skjer i Syria og i Sør-Europa?

– Flyktningpolitikk er et nasjonalt og et internasjonalt spørsmål. Men vi ønsker å vise at vi vil bidra, og vi oppfordrer også andre, privatpersoner og bedrifter, til å være med å støtte de som hjelper alle disse flyktningene nå.

Vedtaket om å støtte flyktninghjelpen vil formelt bli besluttet til uka. Hilmarsen forteller at byrådet er enige.

– Dette kommer til å bli vedtatt i byrådet, sier Hilmarsen.

Frp: – Bildene er forferdelige

Byråd for utvikling Britt Hege Alvarstein (Frp) sier hun ikke kjenner til vedtaket, men at hun stiller seg bak det.

– Bildene vi ser fra Syria og Sør-Europa er forferdelige. Det er helt i tråd med Fremskrittspartiets politikk å hjelpe flyktninger der de er, sier hun til NRK.

Den siste tiden har spesielt sterke bilder av katastrofen blitt vist gjennom media, blant annet av den døde treåringen Aylan Kurdi, som ble skylt opp på stranda i feriebyen Bodrum i Tyrkia.

På spørsmål om hvordan den siste tids mediedekning har påvirket avgjørelsen om å støtte Flyktninghjelpen, svarer Hilmarsen slik.

– Katastrofen som følge av krigen i Syria har vart i flere år, og vi har sett flyktningstrømmene øke. Når det kommer så nært, at vi for eksempel ser voksne og barn drukne i Middelhavet og familier på flukt i Ungarn og Østerrike, er det klart at dette berører oss alle.

Kristin Røymo

Byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet i Tromsø, Kristin Røymo, mener dette ikke bør stå på penger, for det får kommunen.

Foto: Kari Stokke Nilsen

Må ta imot flyktninger

Byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet i Tromsø, Kristin Røymo, synes det er veldig bra av byrådet å støtte Flyktninghjelpen, men mener det hjelper lite.

– Det som hjelper er å ta imot de 140 flyktningene vi har sagt vi skal ta imot. De menneskene som nå er i dyp krise, og som trenger et trygt sted å sove og hvile etter krisen som rammer dem så hardt, sier Røymo.

Hun sier at Ap kommer til å kalle inn til ekstraordinært møte i kommunestyret for å starte mottak av flyktninger, hvis byrådet ikke snart gjør det.

– Vi har gjort et vedtak, men byrådet blokkerer mottaket med klausul om å få garanti fra staten om å få dekt utgiftene. Men kommunen får dekt alle sine utgifter til flyktninger, så det er ingenting som gjør at dette kommer til å tappe oss for penger, sier Røymo.