NRK Meny
Normal

Troms vokser, Nordland blir mindre

Fylkesgrensa mellom Troms og Nordland kommer trolig til å bli flyttet sørover om fem år.

Fylkesgrensa Nordland og Troms

Denne steinen blir trolig flyttet noen mil sørover om noen år. Tre nordlandskommuner ønsker nå å bli en del av Troms fylke.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Den enkle årsak til dette, er at tre kommuner i nordre Nordland jobber for å endre sin tilhørighet. Både Lødingen, Evenes og Tjeldsund ser nordover.

Den beste løsningen

Festspillene i Nord-Norge åpnet lørdag.

– Det er Harstad som er byen for oss. Det sier ordfører Bjørnar Pettersen i Tjeldsund.

Høyre-ordfører Svein Erik Kristiansen i Evenes er helt klar i sin tale:

– Dette er den beste løsningen for oss, sier han.

Hans kollega i Tjeldsund er også overbevist om at å flytte fylkesgrensen til området sør for hans kommune, er løsningen:

– For oss er det Harstad som er byen. Det er dit vi ser både når det gjelder skoletilbud, samferdsel og andre ting, forteller han.

– Vi ser nordover

Kristiansen

Ordfører Svein Erik Kristiansen (H) i Evenes, sier at både befolkningen generelt og næringslivet i hans kommune, nå orienterer seg nordover.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Slik det ligger an nå, blir det en større revisjon av grensene om noen år. Regjeringen har sagt at kommunen skal få bestemme selv i slike saker. Dette er ordfører Svein Erik Kristiansen i Evenes glad for.

– For oss er avstanden til Bodø altfor lang. Det er kortere veg til Tromsø, sier han.

– Vi ser at også næringslivet i vårt område orienterer seg nordover, befolkningen generelt orienterer seg nordover, så samfunnsutviklingen gjør det helt naturlig at vi skal høre til Troms i framtida.

– Dette bringer vi videre

Kommunaldirektør Jan Peder Andreassen hos fylkesmannen i Troms har fått med seg disse synspunktene.

– Vi forstår at disse tre kommunen i Nordland og fire kommuner i Sør-Troms vil slå seg sammen. Dette tar vi med oss når vi skal sende våre vurderinger over til departementet sommeren 2016, sier han.