NRK Meny
Normal

Troms kraft: – Føler vi har en sterk sak

Troms Kraft saksøker sin tidligere revisor, PricewaterhouseCoopers, for 1,7 milliarder. Revisoren mener det ikke er hold i påstandene.

Troms Kraft

PwC mener Troms Kraft ikke kan kreve erstatning fra dem for eventuelle feil og forsømmelser som er «gjort i og av Troms Kraft-konsernet selv».

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

– Det er aldri hyggelig å bli saksøkt for 1,7 milliarder kroner, sier Håvard Abrahamsen i revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers til NRK.

De har fikk fredag varsel om erstatningssøksmål fra Troms Kraft på totalt 1,7 milliarder norske kroner.

Årsaken er at Troms Kraft har tapt over 1,5 milliarder kroner på sitt svenske datterselskap Kraft & Kultur AB, som blåste opp regnskapene og ga et helt feilaktig inntrykk av virksomheten.

– Selskapets egne feil

– Vi mener det ikke er noe rettslig grunnlag for at vi skal betale erstatning til Troms Kraft. De kan ikke kreve penger for feil som er gjort av Troms Kraft selv. I tillegg har vi ikke revidert regnskapet til Kraft & Kultur siden 2003, sier Abrahamsen.

Granskingen av forholdene konkluderte i høst med at tapet kunne vært unngått og regnskapsfeilene avdekket allerede i 2003 og ved flere anledninger senere.

PwC har vært konsernrevisor for Troms Kraft, men sa fra seg rollen for to uker siden.

Som konsernrevisor, har dere ikke hatt et overordnet ansvar for selskapene til Troms Kraft?

– Vi har ikke vært revisor for det svenske selskapet, og det er den saken vi kommenterer nå, sier Abrahamsen.

Konsernsjef i Troms Kraft, Semming Semmingsen, mener de har en god sak når de nå varsler søksmål mow PricewaterhouseCoopers.

Konsernsjef i Troms Kraft, Semming Semmingsen, mener de har en god sak når de nå varsler søksmål mot PricewaterhouseCoopers.

Ble forledet

Troms Kraft leverte i januar i år et tilsvarende søksmål mot den svenske avdelingen til revisorfirmaet Grant Thornton, som var revisor for Kraft & Kultur.

Daværende konstituert konsernsjef Semming Semmingsen mente det norske kraftselskapet ble forledet til å spytte inn betydelig kapital i Kraft & Kultur.

– Vi har brukt tung faglig kompetanse på den juridiske siden og den revisjonsfaglige siden, så vi føler oss trygg på at vi har en sterk sak, sier han.

– Troms Kraft ville ikke finansiert opp Kraft og Kultur dersom selskapet hadde visst hva den reelle situasjonen var. Derfor er det en direkte årsakssammenheng mellom den dårlige jobben revisoren har gjort og de økonomiske tap Troms Kraft har lidd, sa Semmingsen.

Også Grant Thornton avviser søksmålet, blant annet på bakgrunn av at granskingsrapporten viser at revisoren ved flere anledninger siden 2003 rapporterte om mangler i den interne kontrollen.

Førte fordringer feil

Den omfattende regnskapsmanipulasjonen ble oppdaget høsten 2011. Da ble det kjent at minst halvannen milliard svenske kroner feilaktig var ført som utestående fordringer.

Et halvt år i forveien skrev avisa Nordlys de første kritiske artiklene som antydet omfattende regnskapsfusk.

I fjor høst måtte moderselskapet gå inn med en redningspakke på 1,95 milliarder kroner. Troms Kraft mener dette kunne vært unngått dersom revisoren hadde gjort jobben sin, og har engasjert det internasjonale revisjonsselskapet Deloitte til å vurdere saken.