Trommis frem i lyset

Finn Sletten fikk Stubø-prisen.

Finn Sletten
Foto: Martin Mortensen / NRK

Finn Sletten har vært i bakerste rekke i nesten førti år, og det vil han fortsette med. Men i går måtte han fram på scenekanten for å motta velfortjent heder.

Populær tildeling


Til stor jubel fra en fullsatt Grand Restaurant i Harstad, i går kveld, ble trommeslageren fra Bodø tildelt Thorgeir Stubøs minnepris.

Overrekkelse
Foto: Martin Mortensen / NRK


Stubøprisen er Nord-Norsk jazz høyeste utmerkelse og deles ut til en person som gjør eller har gjort en særlig innsats for jazzmiljøet i Nord-Norge.

Det består av et stipend på 15.000 kroner og diplom av kunstneren Karl Erik Harr.

Prisen som deles ut hvert andre år er til sammen delt ut til elleve Nord-Norske jazzmusikere. I fjor var det gitarist Hallgeir Pedersen fra Øksfjord i Finnmark som ble hedret.

Leder av minnefondets styre, Sofus Urke, har ikke problemer med å begrunne tildelingen.

Pioner og inspirasjonskilde

-Trommeslageren Finn Sletten har gjennom en snart 40 år lang karriere virket på høyt nasjonalt og internasjonalt kunstnerisk nivå.

Han har vært en betydelig pioner og inspirasjonskilde for flere generasjoner nordnorske jazzmusikere, og holder fortsatt posisjon som en av landsdelens ypperste utøvere, sier Sofus Erke.

Finn Sletten mener han har trommingen i blodet, trommesett hadde han ikke før i tolvårsaldere.

- Før det gikk det mest ut over sofaputer og strikkepinnene til mor, forteller han.

Den første skikkelige banderfaringen fikk han tidlig på 70-tallet med den amerikanske gruppa ”Up Whith People” siden har det blitt samspill med flere av de beste norske og utenlandske musikere.

Han var en av de første nordnorske jazzmusikerne som klarte å etablere seg i Oslo der jazzen stod sterkt på 70- og åttitallet.

– Jeg fant ut at eneste mulighet for å kunne utvikle seg, var å flytte til hovedstaden, sier han.

En stor ære

Dermed endte han opp med å spille med blant andre Magni Wentzel, Terje Rypdal, Sidsel Endresen og Jon Balke. I 1988 valgte Sletten å flytte hjem til Bodø der han blant annet spilte i TRIO NORD med Terje Venaas og Jan Gunnar Hoff, som fikk Stubøprisen i 1997.

Prisvinneren var svært glad og stolt over utmerkelsen.

–Dette er en pris som henger høyt, det er en stor ære å få en slik utmerkelse. Det er jo også ti år siden sist en trommeslager ble trukket fram, den gang var det Trond Sverre Hansen.