Treninga der det handler om å le mest mulig

Det sies at en god latter forlenger livet. Latteryoga tar dette begrepet fullt ut.

Latteryoga i Tromsø

Latteryoga skal forbedre helsa gjennom latter og pusteøvelser fra yogaen. Ifølge Instruktør Liga Brivida (til høyre) tilsvarer ti minutter med hjertelig og ekte latter 30 minutters trening på en romaskin.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Instruktør Liga Brivida bryter ut i høy latter ut av det blå, og begynner å klappe i hendene. De syv-åtte personene i den romslige treningssalen kikker noe forundret på hverandre, før de slenger seg med.

Vi er på latteryoga-time på St. Elisabeth Hotell og Helsehus i Tromsø, en treningsform som er forholdsvis ny i Tromsø.

Brivida ber oss vagge rundt som pingviner, og vi gjør det. Først er latteren forknytt og unaturlig, men etter en kort stund er det som om noe skjer. Latteren blir mer naturlig, og deltakerne mer engasjerte. Vi ler av instruktøren, vi ler av hverandre – latteren begynner å smitte.

Latteryoga handler kort sagt om å le så mye som mulig i løpet av én yogatime.

I videoen kan du se og høre hvordan latteryoga fortoner seg:

Det sies at en god latter forlenger livet. Latteryoga tar dette begrepet fullt ut. Vi testet ut treningsformen i Tromsø.

SE VIDEO: – Det beste med latteryoga er at det gjør at forstår at jeg kan velge å være lykkelig i enhver situasjon, sier instruktør Liga Brivida.

Ti minutter latter betyr mye

 Siv-Hege Schrøen

Siv-Hege Schrøen, daglig leder for St. Elisabeth hotell og helsehus, sier at de vurderer å begynne med latteryoga på fast basis. Denne uka hadde de gratis prøvetime på senteret.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– På utsiden høres det nesten ut som på grensa til galskap. Men de gale har det godt, er det ikke det det heter, sier Siv-Hege Schrøen, daglig leder ved Elisabeth-senteret og smiler.

Vi har lukket døra til treningssalen bak oss, men hører likevel tydelig lydene fra latteryogaen.

– Vi valgte å prøve latteryoga fordi det hørtes veldig morsomt ut. Vi har lenge tilbudt ulike yogaformer, men latteryoga var nytt på oss, sier Schrøen.

Latteryoga skal forbedre helsa gjennom latter og pusteøvelser fra yogaen. Instruktør Liga Brivida fra Latvia forteller at latter gir samme virkning på kroppen uansett om den er naturlig eller falsk.

– Når man ler i over ti minutter skjer det positive hormonendringer i kroppen. Endorfiner, såkalte lykkehormoner, blir frigitt, og vi får færre stresshormoner i kroppen. Vi blir rett og slett glade og mer avslappet. Latter og latteryoga hjelper også mot depresjon, sier hun.

Ifølge Brivida tilsvarer ti minutter med hjertelig og ekte latter 30 minutters trening på en romaskin.

– Latteryogaen gir meg så mye, blant annet mer energi, venner og god humor.

Latteryoga i Tromsø

Latteryoga kombinerer latterøvelser med pusteøvelser fra yogaen. Det bringer mer oksygen til kroppen og hjernen og gjør at man føler seg mer energisk og sunn.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– Ser litt absurd ut

Etter endt time beskriver Elin Hauge Sande latteryogaen som interessant.

– Vi flirte mye og ble svette. Det er mulig det frigir sinnet, sier hun.

Sande tror det var latteren til de andre og det komiske i situasjonen som fikk henne til å le.

Vi gikk rundt nesten som noen idioter og lot som vi vasket gulvet og dusjet. Det var litt absurd, og da måtte jeg bare flire, sier hun og ler.

Sigrid Fjellheim Sjøgren ble med på timen ved en tilfeldighet.

– Det hørtes artig ut, jeg er åpen for det meste. Det var morsomt og befriende. Litt fremmed i starten, men det gikk fort greit.

Latteryoga i Tromsø

Til slutt i latteryoga-timen handler det om å slappe av. Instruktør Liga Brivida instruerer deltakerne i trinnvis avslapning i de ulike kroppsdelene.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK