NRK Meny
Normal

Trekkes år etter år til samme sommerjobb på Svalbard

År etter år vender de tilbake. Til sammen har de nesten femti års erfaring med å drive Svalbard-turisme, mannskapet ombord på MS «Polargirl».

polargirl

Håkon Straume liker å være sin egen sjef i byssa på MS «Polargirl».

Foto: Linda Pedersen / NRK

Båten tilhører Polar Charter i Tromsø. Fra mars til september er det Longyearbyen som er basen. Herfra går de daglige turer enten til Pyramiden eller Barentsburg.

– Det er spennende dager. Vi vet aldri hva som møter oss. Får vi se isbjørn, sel eller kanskje kval? Høydepunktet var da vi opplevde å få se en isbjørn bare en meter fra båten. Eller da vi så det som trolig var blåkval, forteller kaptein Tore Vevik.

Vanligvis er han los i Tromsø, men om sommeren er han å finne ombord på MS «Polargirl», i kortere eller lengre perioder.

polargirl

MS «Polargirl» har plass til 90 passasjerer på dagsturer. Her ligger den ved kai i Barentsburg.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Fint vær

Den med lengst fartstid på Svalbard, er Sigbjørn Lorentsen fra Kårvikhamn i Lenvik. Dette er hans 20. sesong her oppe. De første årene var han maskinist om bord på Langøysund. Nå har 62-åringen sommerjobb i Tromsø-selskapet, som eier denne båten.

– Det er naturen, og så er det nesten alltid godt vær her om sommeren. Og så treffer vi folk fra hele verden her oppe, sier Lorentsen, når han skal forsøke å forklare sin fascinasjon for Svalbard.

polargirl

Kaptein Tore Vevik er til vanlig los i Tromsø. Men om sommeren trekkes han mot Svalbard.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Svalbard-skatt

En annen ting som lokker, er selvsagt det gunstige skattesystemet her oppe. For Lorentsen sin del betyr det at han ikke trenger å jobbe noe særlig resten av året.

– Jeg har en sjark hjemme dersom arbeidslysta tar overhånd. Men ellers behøver jeg ikke å ta det så hardt. Det er fordelen, mener han.

polargirl

Sigbjørn Lorentsen er 62 år og den av mannskapet med lengst fartstid på Svalbard.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Helt sjef

Ombord er også kokken Håkon Straume fra Telemark. Han har sin fjerde sesong på MS «Polargirl».

– Her er jeg min egen sjef, og det er helt greit. Jeg har cirka 15 forskjellige retter som jeg varierer mellom. Jeg ser an hvor hen vi skal dra og hvor mange passasjerer vi får om bord, forklarer han.

Fritidsproblemer har han ikke.

– Det blir liksom et nytt prosjekt for hver sommer. I år er det droneflyving som er i skuddet, smiler han, mens han rører i gryta.

polargirl

Håkon Straume fra Telemark jobber sin fjerde sesong på Svalbard.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Tror på økning

– Det er ennå tidlig i sesongen, så da har vi en del turer med få passasjerer. Men når fellesferien starter, kan vi ha så mange som 90 turister ombord, forteller Karlsen.

Til tross for at Svalbard-samfunnet er i endring og gruvedriften skal fases ut, har mannskapet på «Polargirl» stor tro på framtida.

– Solformørkelsen i vinter har jo skapt enorm interesse for Svalbard, så jeg tror det bare vil øke på med turister, sier kaptein Tore Vevik.

polargirl

Jon Børge Karlsen er matros og altmuligmann ombord.

Foto: Linda Pedersen / NRK