NRK Meny
Normal

Tre Greenpeace-aktivister løslatt

I alt tre russiske Greenpeace-aktivister er løslatt mot kausjon. En løsning for de andre aktivistene kan være rett rundt hjørnet, mener en Putin-rådgiver.

Yekaterina Zaspa

Skisplege Yekaterina Zaspa kan løslates, men er fortsatt siktet.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Vi vil snart se en positiv beslutning rundt dem. Og så vil saken like stille bli henlagt. Denne saken har ingen juridisk løsning, men kan løses diplomatisk og politisk, og jeg har tillit til at det vil bli funnet en slik løsning nå, sier Mikhail Fedotov til avisen MetroXpress. Fedotov leder Putins eget menneskerettsråd.

En dansk ekspert i russiske juridiske forhold sier til avisen at uttalelsen er en måte å invitere Vesten til politiske forhandlinger.

Skipslege

Mandag besluttet en domstol i St. Petersburg at skipslegen fra Greenpeace-skuta Arctic Sunrise og en frilansfotograf skulle løslates mot kausjon. Få timer senere ble det bestemt at også miljøorganisasjonens pressesekretær skulle løslates. Alle tre er russere.

Kausjonen er satt til to millioner rubler, eller 375.00 kroner, ifølge en talsmann for Greenpeace.

Forlenget fengsling

Samtidig har en annen domstol besluttet at varetektsfengslingen av den australske aktivisten Colin Russell skal forlenges til 24. februar, det vil si dagen etter at vinterlekene i Sotsji avsluttes.

Tirsdag skal to ulike domstoler i St. Petersburg avgjøre hvorvidt de 26 andre aktivistene vil få forlenget varetektsfengslingen.

Aksjon i Arktis

I alt 30 aktivister fra 18 land ble pågrepet i september i forbindelse med en Greenpeace-aksjon mot oljeboring i Arktis. De ble først siktet for piratvirksomhet, som har en strafferamme på 15 års fengsel. Senere ble de siktet for oppvigleri, som har en strafferamme på sju år.

Løslatelsen av de tre russerne ble tolket som signal om at russiske myndigheter nå ser mildere på aktivistene og aksjonen de gjennomførte mot den russiske oljeriggen. (©NTB)