Politiet stoppet tre barn alene på skuter: – Ulovlig og svært farlig

Politiet i finske Kilpisjärvi reagerer på norske skuteruvaner.

Skuterpoliti

Finsk politi på plass i Kilpisjärvi, hvor de forrige helg møtte på tre barn alene på snøskuter.

Foto: Finsk politi

Norske foreldre slipper sine små barn løs med skuter i vinterparadiset Kilpisjärvi i Finland.

På søndag traff finsk politi tre barn alene på skutertur, hvor den minste var bare 8 år.

Dette bekymrer politiet i Finland, sier overkonstabel Pasi Vartioniemi fra Rovaniemi Politidistrikt.


– Det er svært bekymringsverdig. Å slippe så små barn alene på skuter er naturligvis ulovlig og svært farlig, sier overkonstabel Pasi Vartioniemi fra Rovaniemi Politidistrikt.

– Disse barna kjørte på isen i Kilpisjärvi-vannet der det også var en del annet trafikk, selv om område ikke hører til offentlig løypeområde. De to eldste barna på 11 og 12 år kjørte skuter beregnet for voksne, mens den yngste kjørte med en uregistrert barneskuter.

Foreldrene bøtelagt

Finsk lov sier at barn under 15 år kun får kjøre skuter på et avstengt område, under tilsyn av voksne. Man må naturligvis ha grunneiers tillatelse også. Etter fylte 15 år kan man kjøre i terrenget alene, men for å krysse vei eller for å kjøre på offentlige løyper, kreves det traktorsertifikat, såkalt klasse T i Finland. Men det går også bra med norsk skutersertifikat.

– Hva slags følger får denne saken?

– I dette tilfelle blir det en bot på cirka et par hundre euro til en av foreldrene, avhengig av nettoinntekten til den som skuteren er registrert på.

Vanlig blant norske turister

Vartioniemi forteller at dette sletts ikke var et engangstilfelle.

– Vi har fått flere bekymringsmeldinger fra lokalbefolkning i løpet av vinteren. Det er hovedsakelig nordmenn som slipper sine barn ut med skuter uten tilsyn. Det har oppstått en del alvorlige faresituasjoner og dette medfører også unødvendig støy, sier overkonstabel Vartioniemi.

Han tror manglende kontroller i området fører til at barna slipper til på snøskuteren.

– Politiet har lite kontrollvirksomhet her og folk vet det. Grensevakten er også borte, så det er små sjanser for å bli tatt. Det er nok dessverre derfor nordmenn tar sjanser, sier Vartioniemi.