Trailersjåfører bestikkes for å smugle asylsøkere

TORNIO (Finland): Trailersjåfører som kjører for norske firmaer blir kontaktet i Sverige for å smugle asylsøkere fra Irak, Tyrkia, Østerrike og Ungarn til Skandinavia.

TORNIO (Finland): Trailersjåfører som kjører for norske firmaer er kontaktet i Sverige for å smugle asylsøkere fra Irak, Tyrkia, Østerrike og Ungarn til Skandinavia.

SE VIDEO: De fleste papirløse flyktninger har kommet over den finsk-svenske grensa her i Tornio. Det har de klart ed hjelp av en svensk-finsk liga, viser politietterforskning.

En sjåfør sier til NRK at en kollega ble tilbudt store penger for hver asylsøker han tok med til Skandinavia.

Den finske grensevakta etterforsker nå en svensk-finsk liga, der fem personer sitter fengslet for menneskesmugling.

Lovet god betaling

Halvparten av alle bilene som kjører fra Sverige inn i Finland ved Tornio blir stoppet. Finske grensevakter og tollere sjekker at sjåførene ikke smugler asylsøkere inn i landet.

Dan Flodström

– En utenlandsk mann tilbød store penger for å frakte asylsøkere i traileren fra Øst-Europa til Norden, sier svenske Dan Flodström, som kjører for et nordnorsk firma.

Foto: Øystein Antonsen/NRK

Den svenske trailersjåføren Dan Flodstrøm er ikke overrasket over at det foregår menneskesmugling.

– En kollega som kjører langtransport ble stoppet i Boden i Sverige og spurt om han kunne ta asylsøkere i lasta fra Sør-Europa til Norden, forteller han.

Vi treffer ham ved den finsk-svenske grensa.

– Mannen som kontaktet kollegaen min var utlending. Han ble lovet god betaling, mange euro per person for å frakte asylsøkere gjennom Europa og hit til Norden. Det var selvsagt uaktuelt for kollegaen min å gjøre dette – helt umoralsk, sier Flodstrøm, som kjører for et nordnorsk firma.

16 arrestert i storaksjon

 Jukka Tekokoski

Etterforskningsleder Jukka Tekokoski ved den finske grensevakta sier at ligaen kun har vært ute etter å tjene store penger og at den ulovlige virksomheten er velorganisert.

Foto: Øystein Antonsen/NRK

Saken den finske grensevakta og svensk og finsk politi nylig rullet opp, dreier seg om en internasjonal liga som har tjent store penger på å smugle mennesker fra Irak, Tyrkia, Østerrike og Ungarn til Finland.

16 ble arrestert, fem av dem sitter fortsatt fengslet. Tre av disse skal være svenske.

– Noen har innrømmet menneskesmugling, mens andre nekter. Historien den svenske sjåføren forteller NRK er interessante opplysninger for grensevakta og politiet, forteller Jukka Tekokoski, etterforskningsleder ved hovedkvarteret til den finske grensevakta i Helsingfors.

Vil tjene penger

– Dette er en stor sak. Motivet for menneskesmuglingen har vært å tjene penger. Virksomheten er velorganisert. Vi regner med å være ferdig med etterforskningen til nyttår. Deretter blir saken sendt til finske påtalemyndigheter, sier Tekokoski.

NRK har snakket med en rekke andre kilder. De er ikke overrasket over det som er avdekket.

Finske tollmyndigheter bekrefter at ulovlig transport av flyktninger foregår.

– Når det oppdages ulovlig grensepassering blir bilene overlevert til den finske grensevakta, sier Juha Heikkilâ, tollsjef i Tornio.

Ole B. Sæverud

– Vi har lenge visst at det foregår menneskesmugling. Det er ikke oppdaget hos oss, men det er ikke dermed sagt at det ikke foregår her, sier politimester i Troms politidistrikt Ole B. Sæverud.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

– Vi kan ikke utelukke at det skjer i Norge, sier PST.

Også den svenske Säkerhetspolisen er oppmerksom på hva som skjer, men henviser til politiet i Sverige som var med på arrestasjonene i slutten av september.

Ligaen som er avslørt i Sverige og Finland overrasker heller ikke politiet her til lands, sier politimester i Troms politidistrikt Ole Sæverud.

– Vi har lenge vært sikker på at det foregår menneskesmugling. Vi har ikke oppdaget noe i vårt distrikt, ikke dermed sagt at det ikke foregår hos oss.