Hopp til innhold

Trafikkskolelærer: – Elevene har ikke skilt å forholde seg til

Dårlig skilting og informering om veiarbeid irriterer yrkessjåfører i Tromsø, som nå sier at dette hindrer dem i å gjøre jobben sin.

Jan Johansen er kritisk til forholdene i Tromsø

Trafikkskolelærer Jan Johansen reagerer negativt på hvordan trafikken i Tromsø utvikler seg.

Foto: Sigve Kvellestad / NRK

– Trafikken i Tromsø er preget av at det er dårlig skiltet, det er mangel på skilting og det er direkte feil skiltet. I tillegg er det problematisk at nå som snøen har kommet er det umulig å se det lille som er av merking i asfalten, sier trafikkskolelærer Jan Johansen til NRK.

Johansen er hver dag ute i trafikken for å lære folket å kjøre bil, og bruker stort sett hele dagen på veiene i Tromsø kommune.

– Blir dyrere for elevene

Han mener at elevene får ekstra store utfordringer og utgifter på at det er kaos i trafikken.

– For det første blir det mer jobb fordi vi må lære elevene hvor de skal plassere seg og hva som er reglene på enkelte plasser. De har ikke noe skilt å forholde seg til. Dette gir meg ekstra jobb, men det skaper enda større problemer for elevene mine. Det blir dyrere for elevene, fordi de bruker mer tid på spesielle løsninger som det ikke finnes skiltregler for, sier han.

Han legger til at dette tærer på kreftene til både han og elevene, men at det går verst ut over dem som begynner lærekjøringen på vinterne.

– De må pugge alt, fordi ingenting er synlig. Da tenker jeg i hovedsak på oppmerking av veiene. Hvis man begynner på sommeren er det litt lettere. Men det blir nok litt dyrere å kjøre opp i Tromsø enn andre plasser, fordi man bruker ekstra tid på å lære trafikken, sier Johansen.

Er lei trafikkforholdene i byen

Geir Martinsen

Hver dag kjører yrkessjåfør Geir Martinsen minibuss for Tromsø Taxi. Nå er han lei trafikkforholdene i byen.

Foto: Sigve Kvellestad / NRK

Det er ikke bare Johansen som reagerer på trafikkforholdene i Tromsø. Geir Martinsen har vært yrkessjåfør i en årrekke. I ti år kjørte han post, og han har nå vært taxisjåfør i Tromsø i ti år.

Hver dag kjører han en minibuss for Tromsø Taxi, og opplever trafikken på nært hold. Nå mener han at utviklingen er bekymringsverdig.

– Det har vært gale i flere år, men det siste året har det blitt ekstremt dårlig. Det har vært veldig mye veiarbeid og graving med lite eller ingen skilting, sier Martinsen til NRK.

Han trekker fram dårlig skilting for å informere om veiarbeid som et hovedpoeng for at han nå reagerer på trafikken. Og dårlig skilting kan få store konsekvenser i yrket som taxisjåfør.

– Jeg skulle starte fra bydelen Kroken klokken kvart over fem på morgenen, og skulle til Blu-hotellet i sentrum for å hente SAS-personalet der. Da jeg da kom til Tromsøbrua ble jeg stoppet på grunn av veiarbeid. Dette hadde det ikke vært skiltet om. Hadde det vært gjort kunne jeg tatt en annen vei, og da ville alt gått fint, forteller Martinsen.

– Hvordan endte det?

– Jeg måtte ringe inn til taxisentralen og si at jeg ikke kom meg over brua. To SAS-fly ble forsinket.

Vanskelig å forstå skiltene

Misvisende skilt

Dette skiltet viser en gang- og sykkelvei, men at det også kjøres buss. Misvisende, skal vi tro Martinsen.

Foto: Sigve Kvellestad / NRK

Geir Martinsen har også reagert på at skilt også kan være vanskelig å forstå.

– Enkelte ganger vet man ikke helt hva man ser på, sier han og peker på et skilt.

– Her er det et skilt som viser at det er gang- og sykkelvei, gjennomkjøring forbudt og at det kommer buss imot. Jeg skjønner jo det at det kan komme en buss på selve veien, men dette her er en gangsti.

Feilskilting, mangel på skilting og lignende skaper ofte problemer for Martinsen og hans kollegaer.

– Vi får problemer med dette hver dag, og det skaper ofte forsinkelser. Det kan føre til at vi bruker lang tid på å hente folk, eller på å få de til plassene de skal til, sier Martinsen.

– Hva tenker resten av taxisjåførene om problemet?

– De fleste er veldig frustrerte over skiltingen og alt veiarbeid som foregår på samme tid.

Jobber med saken

Tom Erik Forså

Politisk rådgiver i Tromsø kommune, Tom Erik Forså, forstår frustrasjonen til yrkessjåførene.

Foto: Mark Ledingham / Tromsø Kommune

Politisk rådgiver ved byrådsavdelingen for byutvikling i Tromsø kommune, Tom Erik Forså, forstår at yrkessjåførene kan bli irritert over situasjonen.

– Jeg kan forstå situasjonen deres og at det kan bli ubehagelig når ting tar lengre tid. Vi prøver å opplyse alle om at hva som skjer, men vi må kanskje se på mulighetene for enda større fokus på kommunikasjon, sier Forså til NRK.

Men Forså er ikke helt enig i at det har blitt verre det siste året, og mener at det vil bedre seg på grunn av et godt samarbeid mellom kommunen, bransjen og de ulike næringene.

– Vi er i jevnlig dialog. Vi har blant annet hatt møter hvor vi har invitert trafikkskoler, taxinæringen og lignende for å få tilbakemeldinger på ting som er problematisk slik at vi kan forbedre og løse problemer som måtte oppstå, sier han.