Hopp til innhold

Tørker støv av arktiske flyplasser

Nå skal russiske myndigheter tørke støv av gamle, arktiske flyplasser som ble forlatt etter Sovjetunionens oppløsning.

Pomor

Russiske jagerfly av typen SU-33 Flanker flyr lavt over KNM Fridtjof Nansen under Pomor-øvelsen i år.

Foto: Jon Vaag Eikeland / Forsvaret

Flyplassene som nå blir rustet opp skal befinne seg i de nordvestlige territoriene, og skal være såkalte arktiske flyplasser, ifølge den russiske avisen Ria Novosti.

Dette er flyplasser som ble mye brukt under Sovjettiden, men som har vært satt til side etter Sovjetunionens fall i 1991.

– Vi starter med å åpne flyplassen på Novaja Semlja og i Naryan-mar allerede i sommer, sa generalmajor Igor Makishev til avisen på onsdag.

Mer aktivitet i nord

Klart for Cold Response 2012

USA, Canada, Norge, Danmark og Russland er landene som har kystlinje mot Arktis. Alle disse landene øker nå, eller planlegger å øke sin militære aktivitet i området.

Foto: Adrian Lombardo/ HKA / Hærens Kommunikasjonsavdeling

Planen er også å åpne opp Graham Bell Island og flyplassen på Franz Josef land

Russlands forsvarsminister Anatolij Serdjukov har tidligere sagt han ønsker å opprette to spesialstyrker som skal ha base i Arktis.

Forsvarsministeren fortalte da at det vil bli avgjort senere hvor styrken skal utplasseres, hvilke våpen den skal ha og hvor stor den skal være.

USA, Canada, Norge, Danmark og Russland er landene som har kystlinje mot Arktis. Alle disse landene øker nå, eller planlegger å øke sin militære aktivitet i området.

Dette i takt med at isen smelter og at nye naturressurser blir tilgjengelige.

F-16

Flyplassene som nå blir rustet opp skal befinne seg i de nordvestlige territoriene, og skal være så kalte arktiske flyplasser.

Foto: Trond Høyvik, Luftforsvaret

– Media overdriver konfliktnivået

Men til tross for at man ser stadig mer militæraktivitet i nordområdene, så mener norske eksperter at ordlyden i media er vel dramatisk når det handler om interessekonflikter i nordområdene.

– Man skal vokte seg litt mot å overdramatisere situasjonen i denne regionen, sa forsker Kristian Åtland hos Forsvarets forskningsinstitutt ti NRK tidligere i år.