Torgunn 100 år: – Har alltid vært aktiv

Torgunn Pedersen fra Nordvågen på Magerøya, kunne nylig feire sin 100- årsdag, med fem barn, 14 barnebarn - og som hun sier selv: – En haug med oldebarn.

Torgunn

19. januar rundet hun 100, og kunne feire med barn, barnebarn og oldebarn.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

Hun ble født 19. januar 1915 i Kongsfjord i Berlevåg, og den spreke hundreåringen trives i livet.

– Jeg vet ikke hva hemmeligheten er. Vi har alltid sportet mye. Klatret i fjellet, gått på ski, vært på havet og holdt hos i aktivitet, sier Torgunn, som er født og oppvokst i Kongsfjord i Berlevåg kommune.

Torgunn og søstre

Torgunn t.v med søstre og mor. Storesøster Olaug til høyre fyller 101 år i februar.

Foto: Privat

Hardt arbeid

19. januar 1915 kom Torgunn til verden. 11 måneder før, 6. februar 1914 ble storesøsteren Olaug født. Etter hvert fikk de to jentene en lillesøster, men hun døde av kreft da hun var 49 år.

– Vi var tre jenter, og siden vi ikke hadde noen brødre, måtte vi jentene trø til. Både fiske, slått og hersing. Faren vår var veldig sprek, og lot oss være med på masse, sier hun.

Måtte evakuere

Torgunn og ektemannen Kristian bosatte seg i Nordvågen, der de drev butikk. Da andre verdenskrig pågikk, ble familien tvangsevakuert i 1944.

– Vi måtte dra i all hast med våre to barn. Den ene på fire år og den andre på seks måneder. Vi låste ikke døra etter oss engang. Det var forferdelig. Det var så trist å se synet av alle de tomme husene vi måtte forlate i Nordvågen. Da var jeg 29 år, sier hun.

Det ble fred i Norge, og Torgunn og Kristian dro tilbake til Nordvågen.

– Det var et vemodig syn. Alt måtte bygges opp igjen. Alt vi hadde eid var borte, og jeg må innrømme at jeg var sint på tyskerne. Men vi fikk bygget opp både hus og butikk igjen, slik at vi hadde et levebrød, sier hun.

Torgunn og mannen

Mannen til Torgunn, Kristian, ble også 100 år. Men han har nå gått bort.

Foto: privat

Søsteren også 100

Torgunn er ikke i tvil om at hardt arbeid er nøkkelen til å holde seg frisk.

Hun forteller at hun flere ganger i uka snakker med sin storesøster Olaug, i Berlevåg. Olaug fyller 101 år i februar.

– Jeg har sagt til henne, at når snøen er borte fra marka, så må hun ta seg en tur hit. Hun er ikke så glad i å reise nå, men vi får se om jeg får narret henne hit en tur, forteller hun.

NRK har tidligere laget en sak om søsteren til Torgunn: Den lekne 100-åringen.