Torgrim er flyktningguide for Abdi: – Du får deg en ny venn

Abdi fra Somalia trengte noen å praktisere norsk med og som kunne lære han om det norske samfunnet. Løsningen ble flyktningguiden Torgrim.

Torgrim Sollid og Abdi Mohamud

Torgrim Sollid og Abdi Mohamud har gjennom etter hvert blitt gode venner.

Foto: Elise Holdal / NRK

– Å være flyktningguide innebærer egentlig at du får deg en ny venn fra en annen kultur. Jeg viser han rundt i byen, snakker om hva som foregår her og tar han med på ting som skjer, sier Torgrim Sollid.

Han møter Abdi Mohamud, som kom til Norge fra Somalia for litt over to år siden, minst én gang i uken. Torgrim synes at det å være flyktningguide er en fin måte å hjelpe på.

– Jeg ser jo gjennom nyhetene at det kommer veldig mange hit, og da tror jeg at det viktigste for at samfunnet skal fungere er at de blir integrert og får en forståelse for hvordan ting fungerer her. Ikke minst at de kommer i kontakt med norske personer.

Søndag er det igjen klart for den store innsamlingsaksjonen, hvor pengene i år går til Røde Kors sitt arbeid for mennesker som er rammet av krig og konflikt. Deler av disse pengene går til prosjekter i Norge, og et av de tiltakene som støttes er «flyktningguiden».

– En øyeåpner

Abdi er veldig glad for at tilbudet eksisterer og at han har fått seg flyktningguide.

– Det er viktig å ha fordi jeg lærer både språket og kulturen. Det gjør også at det er lettere å bli kjent i byen og i det norske samfunnet. Jeg kan også lære han noe, vi lærer av hverandre.

Torgrim forteller at de blant annet har vært på somalisk kafé sammen og spist veldig mye god somalisk mat. Han anbefaler og oppfordrer andre til å melde seg som flyktningguide.

– Å være flyktningguide er en øyeåpner. Både i form av at det er kulturforskjeller, men også når jeg hører Abdi fortelle sin historie. Da skjønner jeg fort hvor mye mer privilegert vi er som har vokst opp i trygge Norge.

Vil hjelpe tilbake

Noe av pengene fra årets TV-innsamling går også til Abdis hjemland Somalia.

– Jeg skal være bøssebærer. Det er viktig for meg å hjelpe på søndag, jeg vil hjelpe tilbake. Jeg fikk hjelp fra Røde Kors og nå vil jeg gi tilbake.

Når man melder seg som flyktningguide er det i utgangspunktet for ett år av gangen, men Torgrim forteller at kontakten mellom han og Abdi vil fortsette utover det.

– Det er som med vennskap flest. Det er kanskje litt rart i begynnelsen, men så blir man gode venner. Dette blir mer et vennskap enn noe annet etter hvert, og dette gir meg masse.