Tør du prøve deg i et av Norges farligste yrker sammen med NRK?

NRK skal lage en stor realityserie fra Lofoten, og vil gjerne ha deg med. Har du det som trengs for å bli en ekte sjøulk?

Skreifiske januar 2015

NRK søker deltagere til sin nye realitysatsing, «Skårungen».

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg skjønner ikke at noen ikke har gjort dette tidligere, sier Mari Bjørnsdatter Knudsen.

Hun er prosjektleder sammen med Marita Evjen for NRKs nye realitysatsing, «Skårungen». Skårungen er kallenavnet på en måkeunge, som også brukes på førstereisgutter og -jenter på fiskebåter. Og det er nettopp det NRK nå er ute etter.

I løpet av ti episoder skal et knippe deltakere gjennom flere konkurranser prøve å gjøre seg verdige tittelen Skårungen. I Lofoten, under selveste lofotfiske i februar.

– Vi er ute etter alle type mennesker. Det eneste kravet er egentlig at du har lyst til dette, og at du tror dette kan bli en av de største opplevelsene dine. Erfaring fra havet er ikke påkrevd, sier Marita Evjen.

Deltakerne blir paret opp med erfarne fiskere, som skal hjelpe dem på veien mot å bli en ekte sjøulk.

Ønsker å fortelle om næringen på en ny måte

– Det blir verdens vakreste rammer for en serie som skal omhandle det som lenge har vært den viktigste næringene i landet. Norge er jo bygd på fiskeri, sier Mari Bjørnsdatter Knudsen.

Folket bak «Skårungen» håper nemlig å gi publikum litt mer enn bare en realitykonkurranse.

– Den historiske biten er svært viktig. Vi håper at realitetssjangeren kan åpne en del dører og vekke folks interesse for temaet. Det vil bli en fin kombinasjon av underholdning og historie, sier Marita Evjen.

Dra fisken over ripa, stikk kniven i strupen på’n og la den blø ut i vanntanken. Dette er skreifiske.
Det er bra morgengymnastikk å løfte tre tonn torsk på to timer. Klokken 04:00 sprenges fiskelykkebarometeret om bord på Vornesværingen.

Fortsatt en del uklarheter

Produksjonen av serien starter 15. februar. Sendestart er tenkt en gang i løpet av vinteren 2016/17.

– Det er foreløpig en del ting som ikke er helt klare ennå. Vi vet for eksempel ikke hvor mange lag vi får. det vi vet er at dette blir en kjempeproduksjon. Vi skal jo ha egne kamerateam som følger hvert av lagene, sier Marita Evjen.

Hva er premien?

– Det har vi heller ikke fått på plass ennå, men det blir en bra premie. Uansett er jo det viktigste å få være med på denne fantastiske utfordringen!