Tøff nordnorsk kamp om oljerigger

Nordnorsk næringsliv satser nå stort på å få oppdrag med vedlikehold av oljerigger.

Polar Pioneer i Tromsø

Flere aktører posisjonerer seg nå for å få drive service på oljerigger i Nord-Norge.

Foto: Vidar Dons Lindrupsen/ Norsk olje og gass

Flere vil konkurrere om oppdrag, men ikke alle vil lykkes, tror nestleder Frode Alfheim i LO-forbundet Industri og Energi.

– Det høres ut som det kanskje er litt mange som prøver å posisjonere seg, sier Alfheim til NRK.

Mange om beinet

Utsiktene til storstilt petroleumsvirksomhet i nord, har gjort det interessant for flere å starte opp anlegg for service på oljerigger.

For tiden jobbes det med å kunne ta imot oljerigger som skal vedlikeholdes på Nesna, ved forsyningsbasen i Sandnessjøen, i Bodø, og i Harstad.

På Tønsnes i Tromsø bygges det ut ei stor havn til flere hundre millioner kroner. som også kan imot oljerigger Også Hammerfest og Kirkenes vil være med i kampen, og på Skjervøy har man lenge snakket om disse mulighetene.

Satser på Olavsvern

I forrige uke ble det også klart at Vestlandsfirmaet Petro Support vil etablere seg på den nedlagte marinebasen Olavsvern utenfor Tromsø , for blant annet å kunne ta imot oljerigger som skal vedlikeholdes, sier direktør Oddbjørn Haukøy

– Aktiviteten nordover øker, det vet vi. Og vi vet det er mye rigger på vei inn på nordnorsk sokkel. Så vi posisjonere oss opp mot kunder i nord.

Få har lyktes hittil

Flere nordnorske bedrifter har allerede forsøkt å få inn til land oljerigger som skal vedlikeholdes. De siste åra har få lykkes.

Men nå vil det bli satt i gang mange boringer på nordnorsk sokkel som betyr helårsaktivitet. Det gir nye muligheter, sier Frode Alfheim.

– Når vi ser at vi får helårs virksomhet offshore i disse områdene, og at det blir kontinuerlig aktivitet i mange år, så er det klart at det vil bli et behov for å ta imot rigger en eller flere plasser, det er jeg sikker på.