To vanvittige rekorder og ett stygt fall i Tromsø Skyrace

To løpere hadde virkelig dagen under Tromsø Skyrace lørdag. Mens en løper ramlet flere meter på Hamperokken da hun prøvde å forsere det over 1 400 meter høye fjellet.

Tromsø Skyrace
Foto: Petter Strøm / NRK

Emelie Forsberg

Emelie Forsberg er godt fornøyd med årets utgave av Tromsø Skyrace.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

– Vi har snakket med henne og hun har det etter forholdene bra. Hun er ved bevissthet og har ikke brukket noe, sier den kjente stiløperen Emelie Forsberg, en av arrangørene av Tromsø Skyrace.

200 deltakere konkurrerte på den aller mest krevende distansen, Hamperokken Skyrace, som er en del av Tromsø Skyrace. Disse løperne skulle forsere fjellene Fløya, Tromsdalstinden og Hamperokken.

– Vi har jobbet med Røde Kors for å sette løypa og sikre fjellene. På den siste strekningen på Hamperokken har vi satt opp tau, men alle som har vært der vet at det er et krevende fjell, sier Forsberg, som er glad det har gått såpass bra med kvinne som skal ha ramlet noen titalls meter.

Ifølge iTromsø skal uhellet ha skjedd mellom Middagsaksla og Hamperokken, i et område der det ikke var tau eller annen type sikring.

– Vi hadde også en kvinnelig deltaker i Tromsdalstinden Skyrace som vrikket foten, men også hun kom seg ned og har det bra, forteller Forsberg.

Politiet i Tromsø sier til NRK at de ikke gjør noe i denne saken, med tanke på hvor vidt sikkerheten rundt konkurransen er god nok.

Laster kart, vennligst vent...

Tromsø Skyrace består av Blåmann vertical fredag, og Bøntuva Tour-race og Tromsdalstinden/Hamperokken Skyrace på lørdag. På Blåmann vertical skal løperne forsere de 1044 høydemeterne opp Store Blåmann fortest mulig. Tromsdalstinden Skyrace er 28 kilometer langt, med 2000 høydemeter. Hamperokken Skyrace er 53 kilometer, med 4600 høydemeter.

To rekorder

Den ekstreme løpskonkurransen startet fredag med Blåmann Vertical. Der handlet det om å være først opp de 1 044 høydemeterne på Store Blåmann.

Lørdagens konkurranser besto av Bøntuva Tour-Race, et 15 kilometer langt løp, Tromsdalstinden Skyrace (28 kilometer) og Hamperokken Skyrace (57 kilometer).

Tromsø Skyrace

Antigone Abazi Nyborg (fremst) fra Tromsø løpeklubb vant Bøntuva Tour-Race, den korteste av de tre distansene av Tromsø Skyrace lørdag. Her er en gruppe løpere på vei opp Fløya.

Foto: Petter Strøm / NRK

Vinneren av Tromsdalstinden Skyrace ble Hubert Fortin fra Canada.

Han satte ny løyperekord med tiden 3.08,26, drøye fem minutter raskere enn den tidligere rekorden til svenske David Holmgren (3.13,31).

– Jeg sleit med krampe på store deler av tilbaketuren, og er ikke veldig imponert over formen min. Men jeg ga alt i dag, og det er jeg stolt av, sier Hubert Fortin til NRK.

– Det var utrolig å løpe i disse fjellene. De er så uberørte. Opplevelsen blir mye mer interessant enn å løpe i alpene eller andre «vanlige» fjell. Mange av mine venner forstår ikke at det er mulig å løpe i disse fjellene, fortsetter han.

Også i elitekonkurransen Hamperokken Skyrace ble det satt en ny rekord.

Maite Mayora kom i mål først av kvinnene, på tiden 8.21,21, noe som er rekord i kvinneklassen på distansen. Den gamle rekorden hadde Jasmin Paris (8.43,53).

– Det er snakk om utrolig gode prestasjoner. Alt i alt er vi veldig godt fornøyd med arrangementet, og deltakerne har også kost seg. Vi var heldige med været, så de har absolutt fått sett Tromsø på sitt vakreste, sier Emelie Forsberg.

Herreklassen vant britiske Jonathan Albon (7.01,01). Syv minutter senere kom Gurung Bhim fra Nepal i mål (7.08,58).

Albon vant også Hamperokken Skyrace i 2015, og ble nummer to i fjor.

Fredag starter Tromsø Skyrace 2017.

Flere av verdens beste ultraløpere deltok i årets utgave av Tromsø Skyrace.