To nye varmerekorder i Finnmark i dag

Ved Gjøkåsen grensestasjon sliter soldatene med å kjøle seg ned i nærmere 30 plussgrader.

Varmerekord i Finnmark

Video: Anita Føleide

– I morges var det like under 30 grader i skyggen her, og det er det nok fremdeles. Uniformene må vi ha på, så vi må ta mange gode pauser, sier Sondre Lorvik, stasjonsbefal ved Gjøkåsen grensestasjon.

I dag var det grilling og bading som var samtaletemaet mellom grensepatruljene på grensen mot Russland. Noen måtte også kaste seg i vannet for å kjøle seg ned.

De siste dagene har den ene varmerekorden etter den andre for mai blitt slått i Nord-Norge. Blant annet for antall sommerdager i mai, antall soltimer og høyeste temperatur.

30 år gammel rekord slått

Allerede fredafg morgen var det klart at Nyrud i Pasvikdalen og Dividalen i Målselv slo varmerekorden fra mai som har stått siden 1984 i begge fylkene. Da var temperaturen målt til 29,5 i Nyrud og 27,6 i Dividalen.

Værvarslinga i Nord-Norge har også målt en rekordhøy snittemperatur for mai. hele 8,8 grader.

Fredag ettermiddag ble varmerekorden i Finnmark slått igjen. Da ble det målt 30,6 grader i Tana.

– Det er ganske utrolig å tenke på at dette er et av landets kaldeste steder på vinteren, og så er det så varmt nå, sier Lorvik.

Varmluft fra Svartehavet

Ifølge statsmeteorolog Eirik Samuelsen, ligger årsaken til det strålende været i Nord-Norge langt unna oss.

– Årsaken til finværet er veldig varm luft i høyden, som transporteres hit helt fra Svartehavet på grunn av gunstig plasserte trykksystemer. Vi har blant annet høytrykk både nord og øst for oss, sier Samuelsen.

Sønnavind nede ved bakkenivå forhindrer også kald havluft fra å komme inn og senke temperaturene.

Og også i helga kan folk i nord nyte sommervarme. I Troms er det ventet enda varmere vær lørdag, mens temperaturene går litt end på søndag. Begge dagene kan det komme noen ettermiddagsbyger.

I Finnmark vil det også lørdag være veldig varmt i indre strø, men det kan også bli en del regn på Finnmarksvidda. Søndag kommer det tåke på kysten, som gjør at temperaturene faller.

Neste ikke blir mer varierende, med nedbør og lavere temperaturer, men meteorologene kan lokke med varmere og finere vær allerede neste helg.

Og finværet de siste dagene har fått folk i Nord-Norge til å oppgradere sommergarderoben, selv lenge før de skal på sommerferie:

Handler sommerklær i nord.

Video: Tove Jensen/Vibeke Ceron/NRK