To internasjonale TV-priser til NRK Troms

NRK-produksjonene «Oppdrag Nansen» og «Et eventyr gjennom linsa» gikk helt til topps under den internasjonale film- og TV-festivalen Northern Character i Murmansk.

Prisvinnere under Northern Character 2016

NRK Troms var representert under den internasjonale film- og TV-festivalen ved Mattias Høyem (ytterst til høyre) og Per Einar Grønmo, flanker på hans venstre side. Også med på bildet er produsent Benedicte Bredesen (fra dokumentaren ”En prest og en plage”) og regissør Simen Braathen av 'Arctic Superstar'.

Foto: Northern Character

Den niende internasjonale film- og TV-festivalen Northern Character ble avsluttet lørdag kveld i Murmansk, hvor «Oppdrag Nansen», som er laget av NRK Troms, ble kåret til årets beste ungdomsprogram.

TV-serien forteller historien om fire ungdommer som gjennomfører en klimaekspedisjon til Nordpolen, og regissør Mattias Høyem, som var til stede under prisutdelingen, er stolt.

– Det er utrolig kult. Vi ønsker alle at den neste generasjonen skal ha en fin verden å vokse opp i og vi vet at det vil være store klimaproblemer i fremtiden. Det at en serie om klimaet med et klart budskap vinner frem, er vi veldig glad for, sier han.

NRK-serien har også tidligere vunnet en internasjonal TV-pris for sitt klimabudskap.

Se noe av det som ungdommene i «Oppdrag Nansen» har opplevd sammen.

Program om naturfotograf fikk pris

Av de 140 innsendte bidragene fra 40 russiske regioner, Norge, Sverige, Finland, Frankrike, Latvia, Georgia, Bosnia og Herzegovina, Ukraina, Ghana og Egypt, klarte 73 filmer og TV-produksjoner å kvalifisere seg til konkurranseprogrammet i Murmansk.

Northern Character-festivalen ble avsluttet lørdag med en festmiddag og prisutdeling, der NRK Troms ble tildelt to gjeve priser.

Helga Bones og Harald Albrigtsen fikk pris for beste TV-program for «Et eventyr gjennom linsa», et portrett av den verdenskjente naturfotografen Audun Richardsen fra Tromsø.

– Det var utrolig hyggelig å få beskjed om at vi hadde vunnet. Det er en stor festival med innsendte bidrag fra hele Nordkalotten og det er veldig artig at programmet vårt også har en internasjonal appell. Vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger i Norge, men man vet jo aldri hvordan det vil slå an i utlandet, sier Bones.

Han er naturfotograf i verdensklasse. Audun Rikardsen har stadig en trang til å ta bilder som ingen før har sett maken til. Og han gjør det ikke enkelt for seg selv når han skal fange dyrene i linsa.

Se programmet på nytt igjen.

Mange norske vinnere

De norske bidragene gjorde det svært godt i konkurranseprogrammet.

Dokumentarfilmen ”En prest og en plage” om den kontroversielle Balsfjord-presten Børre Knudsen av Fridtjof Kjæreng i (F(x) produksjoner) ble tildelt Northern Characters Grand Prix-pris, mens Simen Braathens film ”Arctic Superstar” (Indi Film/Rein Film) gikk til topps i kategorien ”Beste dokumentardebut”. Filmen handler om den norsk-samiske Mazi-rapperen Slin-Craze.

Festivalledelsen er fornøyd med årets arrangement.

– I løpet av festivaluken er det i Murmansk det skjer, og vi føler oss som en del av filmverdenen. Folk i polarstrøkene blir kjent med virkeligheten til folket som bor i nord, sier festivalsjef Svetlana Soldatova.