NRK Meny
Normal

To barn har erkjent hærverk for flere hundre tusen kroner

To elever ved Lavangen skole er tatt for det omfattende hærverket.

ødeleggelser på skole i Lavangen
Foto: Lavangen kommune

Lensmannskontoret i Salangen har onsdag ettermiddag, lokalisert to gjerningspersoner etter at Lavangen skole tidligere i uka ble utsatt for et omfattende hærverk, der det trolig er gjort skader for flere hundre tusen kroner.

Begge gjerningspersonene er under 18 år og det som politiet karakteriserer som barn.

– Det er to gutter, som begge er elever ved den ramponerte skolen. De har erkjent de faktiske forhold i en samtale som vi hadde med dem og foreldrene deres. De har valgt å legge alle kortene på bordet, sier politiførstebetjent Roald Berntsen ved Salangen lensmannskontor.

Kommunen ba om tips fra publikum i saken, og det er på bakgrunn av et slikt tips at politiet i Salangen har lokalisert de to gjerningspersonene.

En av guttene kan ikke straffes

En av dem er under 15 år, og kan ikke straffeforfølges etter straffelovens bestemmelser. Saken vil dermed trolig bli overført barnevernet, sier Berntsen.

– Den andre gutten er over 15 år og der vil det bli en normal straffeforfølgelse. Vi har bedt kommunen om en fullstendig oversikt over det som er ødelagt, og et eventuelt erstatningskrav kan dermed følge saken.

Fortvilet rådmann

Lavangen kommune har nettopp brukt 25 millioner kroner på å bygge et 700 kvadratmeter stort nytt skolebygg for småskolen og SFO, og oppgradert ungdomsbasen på Tennevoll. Men tidligere i uka ble skolen utsatt for et omfattende hærverk.

– De har ødelagt lysarmaturer, takplater er revet ned, vinduer og benker er knust. Ungdomsbasen er helt smadret, sa rådmann i Lavangen, Erling Hanssen til NRK.

Avhøres neste uke

De to guttene som har erkjent å ha gjennomført skadeverk, må inn til formelt politiavhør i saken, førstkommende mandag. Da vil også politiet få flere detaljer i saken.

– Vi vet ikke hvorfor guttene har utført skadeverket på skolen og det er noe som den videre etterforskningen vil vise. De blir nå tatt hånd av sine foresatte, sier politiførstebetjent Roald Berntsen.

Saken vil deretter bli overført påtalemyndigheten.