NRK Meny
Normal

To aksjoner på fire dager – viser hvor viktig Bell-helikoptrene er

To ganger i forrige uke måtte Bell-helikopter fra Bardufoss bistå i leiteaksjoner. – Det viser hvor viktig denne beredskapen er, sier Målselv-ordfører.

Helikopter 339 skvadron

Livsviktig hjelp fra Forsvarets Bell-helikopter - igjen.

Foto: Forsvaret/Maria Fuglstad Evensen

I 2011 ble Øverbygd fjellredningstjeneste etablert av Jan Rydningen. Da hadde det skjedd en helikopterulykke i Rosta-området, og redningsmannskaper brukte lang tid på å komme til området fra nabokommunene.

– Da tenkte jeg at det måtte da gå an at vi lagde vår egen redningstjeneste. Vi er lommekjente både langs turstiene og i nasjonalparken, og kan være klare til å rykke ut raskt, sier Rydningen.

Øverbygd fjellredningstjeneste

17 personer er med i Øverbygd fjellredningstjeneste. Mange av dem har bakgrunn fra Forsvaret.

Foto: privat

Men av og til - når folk har fått hjerteinnfarkt eller hjerneslag - er det ikke skuter eller ATV som er det beste transportmiddelet. Da er helikopter godt å ha.

– I dårlig vær er forsvarets piloter de aller, aller beste, sier Rydningen.

Han så at det tok alt for lang tid for andre hjelpemannskaper å rykke ut til de populære utfartsområdene i Indre Troms.

Og det er akkurat derfor et samla politikerkorps i Troms ønsker å beholde 339-skvadronens helikoptere på Bardufoss.

Målselv-ordfører Nils Ole Foshaug er ikke i tvil om viktigheta de har.

– Beredskapen til helikoptrene er særdeles viktig for Troms. Det underbygger jo de uttalelsene både Fylkesmannen og Politimesteren i Troms har kommet med. Det blir en helt annen beredskapssituasjon dersom Bell-helikoptere blir tatt fra oss, sier Foshaug.

Senterpartiets forslag om 339-skvadronen og Bardufoss som helikopterbase skulle opp i Stortinget i dag, men er utsatt til senest torsdag. Der understreker man igjen at Bell-helikoptrene ikke må flyttes til Rygge slik forsvarets langtidsplan legger opp til.

Øverbygd fjellredningstjeneste

På leiting i fjellheimen. Øverbygd fjellredningsgruppe ble startet i 2011.

Foto: Lloyd Rehnlund

I dag består fjellredningstjenesten av 17 ildsjeler fra Signaldalen i nord til Kirkesdalen i sør - som står parat til å hjelpe til når personer blir meldt savna eller skada i fjellet. Men søndag var det helikopteret fra 339-skvadronen på Bardufoss som kom raskest til.

Funnet av helikopter i helga