NRK Meny
Normal

Håvard (14) skjærer tunger og tjener like mye som voksne gjør

I NRK-serien «Yttersia» møter vi Elias og Håvard Ludvigsen, som stadig tar turen til Lorentzen-bruket, hvor de skjærer torsketunger og tjener mer enn bare lommepenger.

Håvard og Elias Ludvigsen

Elias og Håvard Ludvigsen tjener gode penger på å skjære torsketunger.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Håvard Ludvigsen

Håvard Ludvigsen.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Det går mye fortere å skjære torsketunger når knivene er nyslipte enn når de er sløve, forteller Elias og Håvard.

De stiller med egne kniver på jobben, pappa Trond har hjulpet til med å slipe dem. Skarpe kniver kan være litt farlige har de erfart.

– Jeg har skåret hull i arbeidshansken en gang, sier Elias (snart 13 år). Håvard (snart 15 år), fikk et stikk gjennom hansken for noen uker siden, men det såret har grodd fint. Ellers er det få skader i tungeskjæringsbransjen, forteller guttene.

  • Gikk du glipp av premieren på «Yttersida»? Se den her!

Kaldt

De jobber i en kjølig hall på kaia, og fisken er ganske kald å ta i.

– Jo, det kan være kaldt når vi starter, sier Elias. Men vi arbeider oss varme.

– Hva synes dere om blod og fiskeslo og glatte torskehoder?

– Det venner man seg til, svarer Håvard. Her en dag skar jeg ei torsketunge som veide 300 gram. Den kom fra en torsk som må ha veid rundt 30 kilo.

Denne siste uka har ikke kommet inn særlig mye skrei til Lorentzen-bruket, men guttene tar unna det som kommer.

– I dag ble det bare 3 kilo tunger, som jeg brukte 15 minutter på å skjære, sier Håvard.

– Hva skjer med tungene når dere har skjært dem?

– Da veier vi dem, og gir tallet til kaiformann Per-Arvid, sier Håvard. Og når vi har tatt alle torskehodene, spyler og vasker vi og rydder opp etter oss.

Tungene veies

Fra skreisesongen begynte i januar og fram til nå, har Elias skåret nær 450 kilo torsketunger, mens den mer erfarne storebroren har skåret 835 kilo til ei betaling av kroner 35 for kiloen.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Mer enn bare lommepenger

Fra skreisesongen begynte i januar og fram til nå, har Elias skåret nær 450 kilo torsketunger, mens den mer erfarne storebroren har skåret 835 kilo til ei betaling av kroner 35 for kiloen.

I skreisesongen fylles sparekontoene raskt for ungdommen på yttersia. I fjor tjente Håvard 16.520 kroner i løpet av 12 dager med tungeskjæring.

– Du kan jo overta husholdningen her, sa pappa Trond spøkefullt til han da.

Elias har fått i stand en avtale med foreldrene om at en tredjedel av det han tjener i år skal gå til å kjøpe det han ønsker seg mest nå; en Mac som kan brukes til både dataspill og skolearbeid.

Men det meste av inntektene skal spares, forteller guttene.

Torsketunger – en delikatesse?

– Liker dere å spise torsketunger til middag?

Elias drar litt på svaret.

– Ja, men det er en geléaktig klump i tungene, og den er ikke så god. Mens Håvard synes at stekte torsketunger med kokte poteter og raspet gulrot er god middagsmat.

Lyst til å smake? Prøv Lise Finckenhagens oppskrift på karristekte torsketunger med dip.

Torskehode

I skreisesongen fylles sparekontoene raskt for ungdommen på yttersia.

Foto: Torbjørn Krane / NRK