NRK Meny
Normal

Tissetrengte møter stengte dører

Senja har intet mindre enn to arkitekttegna utetoaletter, men fra oktober til mai er dørene lukket. Samtidig tar vinterturismen på øya av.

gulldo

Primære behov må vente eller dekkes utendørs på Senja. De flotte utetoalettene langs Nasjonal turistvei er stengt store deler av året.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Dette virker snålt for alle turistene, og det vitner om lite visjonær tenking under planlegginga.

Det sier daglig leder Eli Pedersen på reiselivsanlegget Hamn i Senja.

I vinter har de ofte tatt store busslaster med turister med på rundtur til de flotte utkikkspunktene på yttersida av Senja. En slik rundtur tar gjerne både tre og fire timer.

– Som regel serverer vi litt mat og kaffe, og da vet vi hva som skjer. Folk blir tissetrengte, sier Pedersen.

senja

Utafor toalettet på Tungeneset er urinstanken påtrengende. Det er tydelig at mange har kommet til stengte dører.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Paradoks

På Tungeneset i Berg står det første «milliondasset» som ble bygget av Nasjonal turistvei på Senja. Utsikten mot den taggete fjellrekka Okshornan er spektakulær. Fototurister fra alle himmelstrøk tilbringer gjerne mange timer her – på jakt etter det perfekte bildet.

I hjørnet utenfor de låste dodørene stinker det urin. Det er tydelig at nøden har vært stor hos mange som har besøkt stedet i vinter.

– Turistene ser det flotte bygget og spør hva det er, og så må vi forklare at det er toaletter, men at de er stengt. Ofte må vi stoppe i Senjahopen eller på Skaland og spørre pent på matbutikkene om turistene kan få låne toalettene der, forteller Pedersen.

Senja

Gulldassen i Ersfjord på Senja åpnet i fjor sommer. Men så stengte den igjen i oktober, og åpner ikke før i mai. Reiselivsnæringa fortviler.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Gulldoen

I fjor sommer åpnet «gulldoen» ved Ersfjordstranda. Prislappen var 3,75 millioner kroner. Her er det både toalett og dusj, men også her møter vinterturistene stengte dører. Ordfører Roar Åge Jakobsen i Berg fortviler.

– Dette kan ikke fortsette. Vinterturismen på Senja øker noe voldsomt, og ligger an til å bli større enn sommerturismen. Da kan vi ikke ha det sånn at turistene ikke får det tilbudet de trenger, sier han.

Ordføreren, som er elektriker av yrke, mener det vil være en smal sak å tilrettelegge for vinteråpning av toalettene. Det må legges noen varmekabler slik at ikke rørene fryser.

– Vegvesenet er redd dørene vil bli stående oppe og at det vil gjøre skade, men det finnes jo pumpesystemer for å lukke dører. Noen kunne også fått i oppdrag å holde tilsyn med toalettene, mener han.

Senja

Berg-ordfører Roar Åge Jakobsen mener vegvesenet må finne løsninger som gjør at toalettene kan holdes åpne også vinterstid.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Vil se på saken

Rigmor Torsteinsen, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, sier at alle vegvesenets toaletter i utgangspunktet skal være åpne året rundt. Men ifølge Torsteinsen gir vinteråpne toaletter en del utfordringer, og det er ikke alle som er laget slik at de kan benyttes i kulda.

– Men vi ser at vinterturismen øker, derfor skal vi nå ha en gjennomgang av hvilke tiltak som kan gjøres for å åpne toalettene også om vinteren. Da er det også viktig å få til en dialog med reiselivsnæringa for å finne ut hvilke toaletter som er de viktigste, sier hun.

Senja

Utsikten på Tungeneset er upåklagelig, og hele året kommer det folk hit for å ta bilder og nyte synet. Men når de blir tissetrengte i vintermånedene, har de ingen steder å gjøre sitt fornødne.

Foto: Linda Pedersen / NRK