Hopp til innhold

8 tips til hvordan du får storlaksen på kroken

Drømmen om å få storlaksen på kroken melder seg, for både nybegynnere og mer erfarne fiskere, når lakseseongen står nå for tur. Her får du noen lure tips til hvordan drømmen kan blir virkelighet!

Altalaks

10-kilos Altalaks tatt i Altaelva før sankthans i 2013.

Foto: Kai Erik Bull

Natt til søndag åpner det såkalte folkefisket i Altaelva, og det betyr at hvem som helst kan forsøke å få storlaksen på kroken til en billig penge.

Sten-Eirik Sara Guttormsen (20) fra Alta har fisket her hvert år siden han var seks år, og fikk sin første laks som åtteåring. Fra 1. juni til sankthans har han, sammen med faren, en campingvogn stående ved elva, slik at de kan fiske så mye de bare orker. Det blir det laks av.

Flaks eller dyktighet

Og høydepunktet hittil i laksekarrieren er laksen han fikk for tre år siden, på 9,2 kilo.

– Er det flaks eller dyktighet når en fisker får en stor, fin laks på kroken?

– Jeg vil si det kan være begge deler, men jeg vil likevel si at flaks spiller en stor rolle, sier Guttormsen. Dermed er det fritt frem for at også en nybegynner kan få fisk på årets første fisketur.

– Ja, og særlig hvis man er villig til å stå lenge, så er sjansene gode.

Reddet mann fra drukningsdøden

Laks i Altaelva

Sten-Eirik Sara Guttormsen håper å toppe sin egen lakserekord på 9,2 kilo i år.

Foto: Privat

For noen år siden reddet Sten-Eirik Sara Guttormsen en mann fra drukningsdøden i Altaelva. Den da 16 år gamle gutten reddet livet en 73 år gammel mann som ramlet i Altaelva under en fisketur.

Året etter ble han hedret med sølvmedalje fra Carnegies heltefond av kommunestyret i Alta.

Her er den unge lakseentusiastens tips til hvordan man skal få en storlaks på kroken:

1: Tålmodighet

– Det er utrolig viktig at man har god tålmodighet. For man kan gjerne bli stående svært lenge uten å kjenne noe.

– Hvor lenge må man være villig til å stå hvis man virkelig vil få noe på kroken?

– Altså, hvis du satser på at du skal ha en laks før fisket er over, så må du jo gjerne stå der hele tida. Det er greit å ta seg en spisepause, men ellers bør man stå i elva i ett. Man kan jo selvsagt ha flaks, og få en stor laks med en gang, men det er greit å ha god tålmodighet, for det ikke alltid man er like heldig.

2: Trenger ikke det dyreste

– Det er jo veldig mange av de profesjonelle fiskerne som snakker om utstyr, at det er så viktig, men jeg synes ikke det er viktig å ha det dyreste utstyret.

– Det jeg synes er viktigst er at du har et snøre som er tykt nok til at det holder en stor laks. Og at stanga er av litt stivere type, så den ikke knakker bare man har en femkilos på kroken.

– Er det litt sånn mote å ha det mest fancy utstyret?

– Ja, det er nok det. Blant noen av sportsfiskerne virker det som det er veldig populært å ha de beste merkene. Men jeg har sett folk som ikke har fisket før, men som kommer med en gammel stang de har funnet i kjelleren, og fått fisk på bare noen kast.

3: Velg riktig sluk/flue

– Når det gjelder sluk så anbefaler jeg å bruke en med litt bøy i. Man kan gjerne bruke litt tyngre sluk, selv bruker jeg mellom 40-55 gram, med godt hell. De bøyde slukene beveger seg mye mer enn de som ikke er bøyd, og når sola skinner så gir det mye mer refleksjon. Og så sies det at fisken tror det er en skadet fisk, og da ser den muligheten til å bite.

– Hvis man er fersk fluefisker så er det beste tipset å kaste med en liten flue. Større fluer er gjerne litt vanskeligere å kaste med. Når det gjelder type flue, så kan det være lurt å prøve ut litt forskjellige typer.

– Det kan også være lurt å høre med kjentfolk i elva hva slags fluer de mener har fungert godt.

4: Ha på deg hatt eller caps

Altaelva

Folkefisket i Altaelva.

Foto: Odd Bredal

– Hvis du er ny på fluefiske, så kan det være lurt å ha på seg et hodeplagg. Rett og slett fordi det er veldig fort gjort å få flua i bakhodet, så da er det godt ha noe som en buffer. Og når man kaster, så kommer jo flua først fra fremsida, så på samme måte kan det være lurt å ha på seg briller.

5: Vadebukse, fiskebriller og flytevest

Vadebukse er lurt, sånn at du kommer deg litt ut i elva. Dermed er det lettere å kaste uten å sette fast snøret i trær og busker bak deg.

– Men må man være god til å kaste langt?

– Nei, absolutt ikke. Man trenger ikke kunne kaste over til andre siden av strømmen for å få fisk.

– Og hvis du skal vade kan det være lurt å ha på seg fiskebriller, for da ser man mye lettere underlaget i elva.

– Hvis det er flom så er det ikke lurt å gå så langt uti. Det er alltid forbundet en risiko med det å gå uti en stri elv i vadere. Jeg står alltid med flytevest når jeg vader, for skulle man være så uheldig å snuble uti så blir det fort tungt med vadebukse.

6: Vit hvor laksen står

Stein-Eirik Guttormsen med laks

Sten-Erik Guttormsen med fangst, ved Altaelva.

Foto: Privat

– Hvis du ser krusninger i elva, så pleier det å være et tegn på at det er steiner under vannoverflaten der. Da er det lurt å prøve å sikte etter de plassene. For laks liker å stoppe litt opp bak steiner i strømmen.

7: Bruk kamuflerende klær

Neonrosa er ikke det beste valget hvis man skal lure en god gammel laks.

– Det kan være lurt å bruke litt kamuflerende klær, så laksen ikke blir skremt. Dette rådet gjelder også for når man har fått laksen på kroken, og skal temme den og få den i land. Hvis man er kamuflert så vil den ikke være like redd. Da blir det kanskje litt mindre kamp.

8: Liv i snøret

– Hvis du rykker litt til, og passer på å lage litt liv i enden av snøret, så kan det trigge laksen til å bite.

Håper på ny lakserekord i år

Natt til søndag er en ny laksesesong i gang, i det som av mange regnes som en av verdens beste elver å fiske storlaks i, nemlig Altaelva.

– Hva er det med laksefisket som gjør at du står uti elva hver kveld frem til sankthans?

– Det er jo fryktelig spennende! Og så er det sosialt, bål, kaffe og praten. Det er livet, sier Sten-Eirik Sara Guttormsen.

Video eadfb0b7-f209-4c20-97aa-59ae8c4507d5.jpg

Se video fra åpningen av fisket i Altaelva her.