Hopp til innhold

– Vi er totalt avhengige av tips fra publikum

Publikum er blitt flinkere til å tipse politiet om farlig kjøring i trafikken.

UP-kontroll

Utrykningspolitiet er spesielt på jakt etter sjåfører som er ruspåvirket.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi i politiet i Tromsø opplever ofte at folk ringer oss og sier ifra om uvettig kjøring. De ringer stort sett om fartsovertredelser og åpenbar promillekjøring. Folk er veldig flinke til å si ifra til politiet, skryter politioverbetjent Hans Otto Salomonsen i Troms politidistrikt.

Det er spesielt rusførere som tas etter tips fra publikum.

– Vi har en del kontroller, og prøver å være på veien i størst mulig grad, men for å få tatt verstingene, og spesielt rusførere, så er vi totalt avhengige av tips fra publikum, sier Salomonsen.

Med ny digital teknologi tatt i bruk av politiet, for eksempel Facebook og Twitter, er det blitt stadig lettere å komme med tips. Likevel oppfordrer Salomonsen å ringe i de verste tilfellene.

– Vi oppfordrer folk til å ringe politiet om de ser uvettig kjøring, og da er det lettest å ringe på servicetelefonen vår 02800. Er det nødstilfelle, kan de kontakte oss på nødtelefonen, sier han.

Ifølge politioverbetjenten er antall fartsovertredelser og beslaglagte førerkort jevnt stigende.

– Det kan være en kombinasjon mellom at det er flere som råkjører, at vi har flere kontroller, og også at det er flere som melder ifra til politiet, sier Salomonsen.

UP-sjef Marthinsen

UP-sjef for Troms og Finnmark, Geir Martinsen.

Foto: NRK / NRK

Vil ha tips om rus

UP-sjef Geir Martinsen har ikke grunnlag for å mene noe om tipsmengden har økt. Dette fordi tips fra publikum oftest kommer rett til operasjonssentralene hos politiet, og ikke til UP.

– Men jeg sitter med en liten følelse av at det skal være ganske graverende forhold før folk tipser. Det er i hvert fall ikke tips for kjøring i 100 kilometer i timen i 80-soner det varsles om.

– Da hadde vi blitt nedringt, for de fleste har selv kjørt for fort, og det er sosialt akseptert å kjøre litt over, sier han.

– Men veldig høy fart, atferd eller stygge forbikjøringer – dét blir det nok tipset, tror Martinsen.

Han oppfordrer trafikanter til å være særlig oppmerksomme på sjåfører som kjører i ruset tilstand. Disse vil han gjerne ha flere tips om.

For Utrykningspolitiet i de to nordligste fylkene har årets sommer resultert i omtrent like mange førerkortbeslag og forelegg som tidligere år.

– Et år på det jevne, oppsummerer Martinsen.

Kristin Øyen,Kommunikasjonssjef i trygg Trafikk

Kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

Foto: Trygg Trafikk

Tror på kampanjeeffekt

Trygg Trafikk synes det er gledelig å høre Troms politidistrikts erfaringer med økning i antall tips fra publikum.

– Hvis det er riktig, er det både viktig og bra. Fart er en stor risikofaktor for ulykker, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

På landsbasis mistet 36 personer livet i trafikken i juni og juli. Det er 12 flere enn på samme tid i fjor. Høy fart er en dominerende årsak, ifølge Statens vegvesen.

Øyen tror kanskje det er de nasjonale kampanjene mot høy fart i trafikken som nå bærer frukter.

– Det er kjørt fartskampanjer over flere år, og vi ser jo at gjennomsnittshastigheten er gått ned. TV-kampanjer, for eksempel den som viser bremselengde, har gått mye i sommer. Mange har nok fått den med seg, sier Øyen.