NRK Meny
Normal

Tiltalte: – Hører fortsatt stemmer

Trippeldrapssaken går for Nord-Troms tingrett nå. Tiltalte har kommet med oppsiktsvekkende opplysninger fra drapsnatta.

Aktoratet i rettssaken, Elin Nordgård Strand (t.v.) og Ole B. Sæverud

Aktoratet i rettssaken, Elin Nordgård Strand (t.v.) og førstestatsadvokat Ole B. Sæverud diskuterer før rettssaken startet.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

Den tiltalte 39-åringen har forklart seg siden klokken 10, og kom etter tre kvarter frem til selve drapsnatta 22. mars i år.

Han har gitt en grundig redegjørelse for drapshandlingene, hva som drev ham, og også sykehistorien og andre forhold han mener kan forklare sine handlinger.

– Stemmene ga meg oppdraget

Jeg skjønner det jeg har gjort. Jeg er mann nok, uansett hva som skjer, om jeg får livstid, så tar jeg det.

Den tiltalte 39-åringen

Ifølge tiltaltes egen forklaring, er det stemmer i hodet som har bedt ham om å utføre drapene.

– Jeg satt i boksershorts, sokker og joggesko på sovesofaen i kjellerleiligheta, og sleit med stemmer i hodet, som plagde meg og plagde meg. Til slutt ropte jeg til dem: «Det er greit, jeg tar på meg oppdraget», sa tiltalte.

Hva som lå i «oppdraget» prøvde aktor senere å få klarhet i, uten at tiltalte kunne spesifisere det nærmere.

Trippeldrap

Drapene skjedde i Tomasjordveien i Tromsø, 22. mars 2009.

Foto: Bertinussen, Rune S. / SCANPIX

Så forklarte tiltalte hvordan han sparket opp mellomdøra mellom kjellerleiligheten og hovedbopelen.

– Da sprang jeg ut, sparka opp mellomdøra, full av adrenalin. Det braka og glasset spruta ut, og bråket fikk Ole Roger og Ragna til å våkne. Ole Roger ropte «Hvem er du?» for han kjente meg ikke igjen, og jeg svarte ikke, bare stakk han i brystet med kniven.

Oppsiktsvekkende opplysninger

Etter at drapene var gjennomført, gikk tiltalte etter egen forklaring ned til sitt eget rom i kjellerleiligheten. Der la han seg på sofesofaen, helt utslitt. Han snakket igjen med stemmene, «De snakket så rolig så rolig, og ba meg om å roe ned.» Han blødde kraftig av såret han hadde fått tidligere i basketaket med en av de avdøde.

– Imens blødde det av såret mitt, hele gulvet i kjellerleiligheten var fullt av blod, sa han og dro ut med hånda i en stor sirkel. Han bandt opp såret og stoppet blødningen.

Stemmene var ikke fornøyd

Så forklarte han at stemmene ikke var fornøyd. De ville at han skulle drikke blodet til de avdøde, forklarte tiltalte.

Tiltalte forklarte at han hadde en ekstremt vemmelig følelse, men at stemmene sa til han at han måtte drikke av blodet. – Jeg husker at jeg tvang meg opp trappa igjen, forklarte han. På åstedet gjennomførte han stemmenes befalinger.

– Hører fortsatt stemmer

På direkte spørsmål fra dommer Unni Sandbukt medga tiltalte at han fortsatt hører stemmer.

– Kan du være litt mer konkret på når du sluttet å høre stemmer i hodet? spurte hun.

– Jeg må dessverre innrømme for deg akkurat nå at jeg hører fortsatt stemmer, men det er ikke noe problem for meg i dag, svarte tiltalte.

Like før lønsj oppsummerte tiltalte selv sin egen situasjon.

– Jeg skjønner det jeg har gjort. Jeg er mann nok, uansett hva som skjer: Om jeg får livstid, så tar jeg det. For jeg ser det grusomme i det jeg har gjort. Jeg tar avstand til det, hvor forferdelig det er, forklarte tiltalte, henvendt til dommer Sandbukt.

Tiltaltes forklaring

Tiltalte er ikke pliktet til å avgi forklaring, men har valgt det i samråd med sine forsvarere. Hans forklaring i dag kan få betydning på om han kjennes strafferettslig ansvarlig.

Han snakker klart, tydelig og sammenhengende, uten manus, og har for det meste ikke problemer med å huske rekkefølge, datoer eller detaljer rundt hva som har skjedd i livet, ei heller når det gjelder drapsnatta. Han er velformulert og rasjonaliserer sin egen tilstand: Han er tydelig på at han opplever at han har stemmer i hodet, men forstår at andre kanskje ikke aksepterer det.

Han sitter i joggesko og olabukse, og bruker høyre hånd til å gestikulere mens han prater. Det knatrer i tastaturer fra journalister, aktor, forsvarer og dommere. Forsvarer Christian Wiig noterer flittig mens tiltalte legger ut om sykdomshistorie, om en vanskelig tid med rus og kriminalitet, og følelsen av at hjemstedet ikke ville ha ham der.

– Ikke straffskyld

Aktor Elin Nordgård Strand (t.v.) hilser på forsvarsadvokat Christian Wiig

Aktor Elin Nordgård Strand (t.v.) hilser på forsvarsadvokat Christian Wiig.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

Da dommer Sandbukt leste opp tiltalen på begynnelsen av dagen, virket tiltalte rolig, men sliten. Han så ned i bordet og fulgte med på teksten. Han erkjente som ventet ikke straffskyld etter tiltalen.

Ingen uenighet om hvem og hvordan

Da aktor Ole B. Sæverud gikk han gjennom sakens fakta, kommenterte han at det ikke synes å være uenigheter om saksforløpet. Dette sa forsvarer for tiltalte, Christian Wiig, seg helt enig i da han senere fikk ordet.

– Det blir ikke et tema hvem som gjorde drapene, eller hvordan de ble gjennomført. Tema for saken blir om tilalte skal dømmes til tvunget psykisk helsevern, alternativet er forvaring eller en en tidsbestemt straff i fengsel, sa Wiig.

Og det er derfor rettssakens første dag, som i stor grad dreier seg om tiltaltes egne ord og forklaringer kan få avgjørende betydning: Hvorvidt han drepte på grunn av indre stemmer eller hasjrus vil få mye å si for hvilken straffereaksjon han eventuelt vil få.

Vi følger saken fra rettsalen, med oppdateringer flere ganger i timen.

Bakgrunn: