NRK Meny
Normal

Tiltalte: – Jeg planla aldri å ta med familien til Syria

SENJA (NRK:) Mannen som er tiltalt for å ha bortført kona og sine fem barn til Syria hevder at turen dit ikke var planlagt.

Senja tingrett syria saken

Tirsdag startet første dag av rettssaken mot den norsksyriske mann som er tiltalt for å ha tatt med familien sin til Syria mot deres vilje. Onsdag forklarte tiltalte at det ikke var med vilje han tok med familien hit.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

I dag fortsatte rettssaken mot den norsk-syriske mannen som er tiltalt for frihetsberøvelse. I august 2014 skal han ha bortført familien sin til Syria.

Andre dag i Senja tingrett startet med at avhørene av de to eldste barna i familien ble avspilt. De bekrefter i stor grad det moren deres forklarte i retten i går. De beskrev forholdene i de to husene de bodde i, og at de ikke kunne dra derfra fordi de ville bli drept hvis de gjorde det.

Barna forklarte at de fikk lite forsyninger, at de ble syke, og at de ble veldig redde av bomber og raketter som traff bygninger i byen. Og at faren – da de møtte han – sa at han skulle krige for landet sitt og at de skulle bo der.

Bekymret for familien etter narkodom

Ruth Johanne Johansen

Ruth Johanne Johansen, tiltaltes kone, forklarte seg i Senja tingrett tirsdag.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Tone Nordervall, moren og ungenes bistandsadvokat, vil kreve oppreisning for dem alle. Til sammen kan det bli snakk om rundt 700.000 kroner.

– Det er ingen tvil om at disse barna har vært med på noe som har skadet dem til langt inn i skinnet.

I retten i dag brukte 37-åringen lang tid på å beskrive forholdene hjemme på Senja – konflikter på jobben og med svigermoren, og at de hadde økonomiske problemer.

Da han i april 2014 fikk en narkodom på to år, ble han svært bekymret for hvordan familien skulle klare seg mens han sonet. Da krigen i Syria eskalerte, ble han også veldig bekymret for sin mor. Ifølge tiltalte planla han og kona derfor at de kunne flytte til Tyrkia og få moren dit, og at barna og kona kunne bo der sammen med henne mens han sonet ferdig dommen.

Men så fikk kona høre at det var utrygt i Tyrkia, så da ville hun ikke dette lengre.

– Syria ikke en del av planen

Videre forklarte tiltalte at planen da de dro til Tyrkia sommeren 2014, var å få moren hans over grensa fra Syria. Han var i kontakt med en bekjent i IS, som lovte å ordne dette. Men da familien kom til grensebyen i Tyrkia fikk de hele tiden beskjed om å vente, og de ble flyttet fra hus til hus.

Da de til slutt kom til grensa og måtte løpe over, var ikke dette en del av planen, ifølge tiltalte.

Ifølge tiltaltes forsvarer Thomas Randby hadde 37-åringen aldri til hensikt å ta med familien til Syria.

– Det er det sentrale strafferettslige. Det skjedde på grunn av omstendigheter han ikke rådde over, og misforståelser. Jeg vil prosedere på at 37-åringen ikke har tatt med familien sin inn i Syria med vilje – og mot deres vilje, sier Randby, som mener at klienten bør frifinnes.