NRK Meny
Normal

Påstand om 200 timer samfunnsstraff for seksuell omgang med barn

En mann i slutten av tenårene, som er tiltalt for samleie med barn under 14 år, erkjente straffskyld da rettssaken mot han startet i Alta tingrett onsdag.

Advokat Andreas Hegg

Advokat Andreas Hegg er forsvarer for den tiltalte mannen.

Foto: Robin Mortensen / NRK

En mann i slutten av tenårene måtte møte i Alta tingrett onsdag tiltalt flere samleier med et barn under 14 år. Overgrepene skal ha skjedd i en periode på noen uker i 2012 i Alta.

Mannen erkjente straffskyld da rettsforhandlingene startet, men forklarte at han oppfattet alle samleiene som frivillige.

Under både fornærmede og tiltaltes forklaring kom det fram at de to var i et kjæresteforhold. På den tiden var mannen 17 år, mens jenta var 13 år.

Mannen er tiltalt etter straffelovens, paragraf 195, som har en strafferamme på inntil ti års fengsel. Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort dersom de involverte er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling.

SISTE: Aktor Torstein Lindquister la ned påstand om samfunnsstraff i 200 timer.

Opplevdes som overgrep

Både mannen og jenta bekreftet i Alta tingrett at de hadde hatt samleier, men den siste episoden hadde de ulik oppfatning om. Den skal ha skjedd utendørs i Alta våren 2012.

Jenta forklarte at hun ikke ønsket samleie, at hun hadde sagt nei, og at hun oppfattet det hele som tvang og et overgrep.

– Jeg ville rope, men han holdt for munnen min, sa hun i retten.

Mannen på sin side bekreftet at jenta først sa nei, men at han fikk overtalt henne til samleie. Derimot holdt han fast på at han aldri brukte makt eller var voldelig, og at han oppfattet det hele som frivillig.

Kort tid etter denne episoden ble det slutt mellom dem, men ikke før lenge etterpå fikk mannen vite at samleiet og omstendighetene rundt hadde gått inn på jenta.

– Jeg syntes det var trist at hun syntes det. Det er ikke ok. Jeg skulle ønske at vi ikke hadde gjort det, sa mannen i retten.

Torstein Lindquister

Aktor Torstein Lindquister.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Betenkt over alderen

Den unge mannen og jenta kom i kontakt med hverandre via Facebook. Den tiltalte mannen var flere ganger på besøk hos jenta, og alle samleiene skjedde hjemme hos henne. Jenta forklarte at hun snek mannen inn slik at foreldrene ikke skulle få det med seg.

At det var stor aldersforskjell mellom dem hadde vært et tema. Jenta forklarte at hun syntes han var gammel, men tenkte at alder ikke betydde noe hvis man virkelig likte noen.

Mannen forklarte at han i starten var betenkt over at hun kun var 13 år, men at han, etter hvert som han ble kjent med henne, tenkte verken på aldersforskjellen eller at det kunne være straffbart å ha samleie med henne.

I ettertid har jenta angret både på forholdet og samleiene. Hun var for ung.

– Jeg var med på det da. Det var hans initiativ. Jeg tenkte ikke noe over det, forklarte hun, og sa at hun hadde vært redd for mannen i ettertid – selv om han aldri hadde truet henne.

Etterforsket som voldtekt

Opprinnelig etterforsket politiet samleiet som skjedde utendørs som en voldtekt, men saken endte altså i tiltale for seksuelle overgrep. Det mener forsvarer Andreas Hegg samsvarer godt med hans klients forklaring.

– Her har påtalemyndigheten vurdert saken, og antakeligvis vurdert den riktig i tråd med det også den tiltalte mener er riktig hendelsesforløp, sier han.

– Han er forberedt og klar til å ta sin straff.

Erkjennelsen av straffskyld mener forsvareren må gi mildere straff.

– Etter loven skal det gis fradrag, og særlig i denne typer saker hvor man tar bort belastningen fra fornærmede om ikke å bli trodd. Strafferabatten vil være betydelig, mener Hegg.

Line Hammari

Bistandsadvokat Line Hammari representerer den fornærmede jenta i saken.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Positivt at tilstår

Aktor i saken, statsadvokat Torstein Lindquister, viser til at minstestraffen i utgangspunktet er tre års fengsel. Selv om de to var i et kjæresteforhold mener han at straff ikke kan frafalles. Dette fordi mannen er såpass mye eldre enn jenta.

– Det er alltid positivt at tiltalte tilstår. Det skal han få rabatt for, mener Lindquister, og viser dessuten til at mannen ikke var myndig da samleiene skjedde.

I tillegg til eventuell fengsels- eller samfunnsstraff risikerer mannen å måtte betale jenta 100.000 kroner i oppreisning. Det har ikke mannen noe imot.

– Det er greit for meg. Hvis hun kan få det bedre av det, så godtar jeg det, sa han i retten.