NRK Meny
Normal

Tiltalt for overgrep mot mindreårige jenter

En mann i 20-årene må svarer for anklager for overgrep mot en jente under 14 år. I tillegg skal han kjøpt sex i bytte mot sprit og penger av samme jente.

Alta Tingrett

ALVORLIG TILTALE: Den tiltalte mannen i 20-årene må blant annet svare for kjøp av seksuelle tjenester fra en jente under 14 år. Han skal ifølge tiltalen ha betalt med sprit og penger.

Foto: Gyda Katrine Hesla

NRK kommer med mer.

Den 28 år gamle mannen møter i Alta tingrett i Finnmark tiltalt for flere overgrep. Deriblant mot en jente som ikke var fylt 14 år. Dette skal ha skjedd i fjor, da mannen selv var 27 år.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer fra inn- og utland?

Nekter å si noe

Han skal også ha kjøpt seksuelle tjenester fra den unge jenten ved å betale med sprit og penger.

Mannen er også tiltalt for å ha «utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd overfor barn under 16 år». Ifølge rettsdokumenter skal han ved flere anledninger ha sendt bilder av sin erigerte penis til jenter under 14 år, eller som akkurat var fylt 14 år.

NRK var i kontakt med mannens forsvarer Håkon Helsvig forrige uke, men han ønsket ikke å kommentere saken.

Da saken startet i retten i dag ble det besluttet å kjøre saken for lukkede dører.

Statsadvokat Lars Fause sa følgende til NRK forrige uke:

– Hovedsak av bevisene er basert på forklaringen til de fornærmede og deres nærmeste, i tillegg til bilder fra tiltaltes mobiltelefon som er hentet ut fra Kripos.

Han slo også fast at det var svært sjelden han hadde opplevd at noen har vært tiltalt for kjøp av seksuelle tjenester fra barn.

Risikerer fire års fengsel

Etter det NRK kjenner til er den tiltalte mannen dømt for tilsvarende forhold tidligere.

– På generelt grunnlag kan jeg si at både i denne saken vi har foran oss nå, og historikk, vil være elementer av betydning når straff skal utmåles, men dette ønsker jeg ikke å si noe mer om nå.

Straffeloven § 195, som mannen er tiltalt for, ble endret i 2010. Formålet med lovendringen var å få et høyere normalstraffnivå, uten å vente på at straffeloven 2005 trådte i kraft.

For å oppnå denne målsetningen har lovgiver både økt minstestraffen fra 2 til 3 år for samleie med et barn under 14 år, og gitt retningslinjer for straffutmålingen i lovforarbeidene.

Det følger av forarbeidene at normalstraffen for samleie med et barn under 14 år der det ikke foreligger spesielle skjerpende eller formildende omstendigheter skal være ubetinget fengsel i 4 år.