NRK Meny
Normal

– Hun har gruet seg veldig til å stille i retten

En mann avviste alle anklager om overgrep mot datteren i retten i dag. Det gjør saken ekstra belastende for jenta, uttaler hennes bistandsadvokat.

Lars Fause

Aktor Lars Fause sammen med jentas bistandsadvokat Edel Olsen.

Foto: Kjersti Sjursen Lien / NRK

Mannen som i dag står tiltalt i Øst-Finnmark tingrett for seksuelt misbruk av sin egen datter, erkjenner ikke straffskyld.

Mannen i 40-årene ble arrestert i november i 2013.

Da hadde jenta sammen med sin mor gått til politiet og meldt fra om overgrepene som skulle ha funnet sted tre år tidligere.

Ifølge tiltalen skal mannen ved flere anledninger i 2009 og 2010 hatt seksuell omgang med sin egen datter.

– Det er en veldig tøff sak, og hun har gruet seg veldig til å stille i retten. Hun ser derfor frem til å bli ferdig med saken, forteller jentas bistandsadvokat Edel Olsen.

Ord mot ord

Statsadvokat Lars Fause, som er aktor i saken, uttalte til NRK like etter arrestasjonen at mannen forklarte seg om de faktiske forhold, men nektet skyld.

Dette gjentok mannen da rettssaken startet i Øst-Finnmark tingrett i dag.

– Han finner det helt horribelt og ikke til å forstå. Han synes hele saken er helt forferdelig, sier mannens forsvarer Vidar Zahl Arntzen.

At faren blankt avviser alle anklagene føles ekstra belastende for jenta, forteller bistandsadvokaten.

– Det er veldig vanlig i denne typen saker og det oppleves også som en enda sterkere belastning, sier Edel Olsen.

Vanskelig

Under fornærmedes forklaring i retten flyttet tiltalte seg bak på tilhørerbenken etter spørsmål fra og på oppfordring fra bistandsadvokaten. Hun forteller at det er svært vanskelig for fornærmede å forklare seg.

– Det som alltid er spesielt denne typen saker er de nære forholdene. I denne saken er det så nært som det kan bli, nemlig far og datter. Det gjør jo at saken har en sensitiv side for begge parter, sier aktor Lars Fause til NRK.

Strafferamme fem år

Mannen er tiltalt etter straffelovens paragraf 195 første ledd, for å ha hatt seksuell omgang med barn under 14 år. Han er og tiltalt ut fra straffelovens paragraf 197, for å ha hatt seksuell omgang med slektning i nedstigende linje.

Strafferammen er fengsel i inntil fem år.

Jentas bistandsadvokat varslet i dag at det også blir reist et erstatningskrav mot faren.