Tilstanden til jentene som ble hentet opp fra sjøen er fremdeles livstruende

Tilstanden er uendret for de to jentene på halvannet og fire år som ble hentet opp fra sjøen ved Tromsøya mandag, ifølge politiet.

Sorg i byen

Politiet driver fortsatt etterforskning. De har snakket med om lag 20 vitner. En av teoriene til politiet er at kvinnen kan ha tatt buss til åstedet

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Ut ifra den informasjonen vi har fått fra Rikshospitalet, er tilstanden deres uendret. Den er fortsatt kritisk og livstruende, sier politistasjonssjef Anita Hermandsen i Tromsø.

Det var mandag ettermiddag at en kvinne i 20-årene og hennes tre døtre ble hentet opp livløse fra sjøen ved Fagereng i Tromsø. De ble funnet 8–10 meter fra land og det ble gitt førstehjelp på stedet før de ble brakt til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Det var klokka 17.28 mandag at politiet fikk melding fra en forbipasserende om at det var observert en barnevogn ved Fagereng på Tromsøya, og at det gikk spor ned til vannet.

Politiet slo alarm og det ble satt i verk en storstilt redningsaksjon. Det var politipatruljen på stedet som hentet opp de fire fra vannet.

Samme kveld ble det bekreftet at den eldste jenta på sju år var omkommet. Også kvinnen døde etter hendelsen. De to blir obdusert onsdag og fredag, opplyser politiet.

Hendelsen i Tromsø etterforskes som en straffesak der moren til de tre jentene er siktet for drap og drapsforsøk. Den avdøde kvinnen har nå fått oppnevnt advokat Tore Pedersen som forsvarer.

Far er sammen med barna

Faren har status som vitne i saken. Han ble hentet på hjemmeadresse og ble frivillig med på politistasjon til avhør mandag kveld.

Han er nå på Rikshospitalet i Oslo sammen med de to yngste barna.

Bistandsadvokat for faren og de tre barna, Erik Ringberg, sier han onsdag fortsatt ikke har hatt kontakt med faren.

– Men jeg er i løpende kontakt via politiet.

Kvinne og tre barn hentet opp av vannet

Forbipasserende varslet politiet mandag klokken 17.28 om at fotspor ledet ned til sjøen ved Fagereng i Tromsø. Det ble funnet en barnevogn i nærheten og støvler i vannkanten.

Foto: Tipser

Kan ha tatt buss til sør-Tromsøya

En av teoriene til politiet er at kvinnen i 20-årene, som nå er siktet for drap og drapsforsøk, kan ha tatt buss til sør-Tromsøya.

– Vi kartlegger alle muligheter. Det vi gjør nå er å fortsette med vitneavhør og kartlegge de bevegelser som har vært i løpet av dagen og tiden før det tragiske skjedde, sier Hermandsen.

Kommunikasjonsdirektør i Tide Buss, Marianne Frønsdal sier til NRK at de har blitt kontaktet av politiet.

– Vi samarbeider med dem i denne saken på bakgrunn av at vi har busslinjer som passerer i det aktuelle området.

Siden saken er under etterforskning henviser Frønsdal til politiet for ytterligere etterforskning.

Søker vitner som kan si noe om bevegelser tidligere på dagen

Politiet har allerede snakket med om lag 20 vitner i saken.

– Vi ønsker å komme i kontakt med vitner som også kan si noe om bevegelser tidligere på dagen.

Politiet jobber også med å få mer kunnskap om familien. De har blant annet beslaglagt mobiltelefonene til alle i familien.

– Vi jobber systematisk framover, både med avhør og gjennomgang av beslaglagte gjenstander som telefoner og data. Sammen skal det gi oss et bedre bilde av hva som har skjedd og hvorfor det kunne skje.

Anita Hermansen

Politiet har så langt avhørt om lag 20 vitner i saken, opplyser politistasjonssjef i Tromsø, Anita Hermandsen.

Foto: Petter Strøm / NRK

Opprinnelig fra Sudan

Alle de fire som ble hentet opp fra sjøen er opprinnelig fra Sudan, men har midlertidig oppholdstillatelse i Norge.

Far til barna kom til Norge i 2015, og mor kom i 2017 etter søknad om familiegjenforening. Familien er ikke kjent av politiet fra før.

Familien på fem bodde sammen i en bolig i Tromsø. Faren er i jobb, moren var tilknyttet et introduksjonsprogram i kommunen og barna gikk på skole og i barnehage. De skal ikke ha hatt noen øvrig familie i Tromsø.