NRK Meny
Normal

Tilliten til bussen kjørt «i grøfta»

Tilliten til buss som kollektivtilbud i Tromsø er dramatisk svekket, viser meningsmåling. Sjåførene mener resultatet ikke er overraskende.

buss av veien

Busselskapet Nobina har hatt store problemer etter at de overtok driften i Tromsø 1. februar.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

57 prosent av de spurte sier at de har fått svekket tillit, viser tallene fra InFact som har spurt 400 personer i Tromsø for NRK.

Svekkelsen er størst blant de yngste bussbrukerne.

Oppsiktsvekkende

– Disse tallene er oppsiktsvekkende høye, sier fagsjef Knut Weberg i InFact.

Men 24 prosent sier på sin side at de ikke har fått styrket tillit etter bussen i Tromsø.

Siden Nobina overtok busskjøringa i Tromsø 1. februar har det periodevis vært mye kaos med innstilte ruter og mange forsinkelser.

Folk har vært fortvilte og har kommet for seint på jobb, på skole og til avtaler på sykehuset. Mange har vært rasende og oppgitte. Dette gir seg nå utslag i tallene om tillit til bruk av buss.

I alle partiene er det et stort flertall som har opplevd å få svekket tillit. Dette har også ført til rundt 40 prosent svarer at dette har påvirket deres bruk av bil.

Bussjåførene er ikke overrasket over tallene.

– Må bli bedre

Og det har også vært en nedgang i antallet som reiser med bussene.

– Nei, jeg er ikke overrasket at vi har fått svekket tillit etter en kaotisk start. Nå må vi bruke disse tallene i arbeidet for å bli bedre – at bussen går når den skal, sier Alexander Frantzen, hovedtillitsvalgt i Yrkestrafikkforbundet som organiserer flest sjåfører i Nobina i Tromsø.

Hva mener du? Si din mening!