NRK Meny
Normal

Fikser russebil for «løsruss»

Etter at rødruss Mika Hætta ikke fikk plass i russebilen til sine venninner bestemte hun seg for å fikse sin egen bil. I «Restplassen» skal alle russ uten egen russebil få plass.

Mika Hætta

Rødruss Mika Hætta skal tilby plass til alle russ uten egen russebilen i løpet av russetiden til våren. Bilen skla selvsagt hete «Restplassen».

Foto: Robin Mortensen/NRK

«Restplassen» er navnet Mika Hætta fra Alta har gitt sin nye russebuss. Hun ønsker å gi ensome russ uten russebil et tilbud i mai.

– Det er russebilen for «løsruss» som jeg liker å kalle det. I Alta er det ikke så mye å ta seg til hvis man ikke har en bil å være på. Når man først er russ er det jo gøy å ta den litt ut og ha det artig de 17 dagene det gjelder, sier Mika Hætta.

Russetid for alle

Mika håper å kunne inkludere alle som har lyst til å være med på «Restplassen».

– Det er litt for å vise at det er greit å ikke alltid ha den største vennegjengen. Man kan samles et gjeng selv om man ikke kjenner hverandre så godt fra før. Det synes jeg er veldig viktig. Jeg vil vise at russetiden ikke bare er for de med den største vennekretsen, sier Mika.

«Restplassen» er navnet Mika Hætta fra Alta har gitt sin nye russebuss. Hun ønsker å gi ensome russ uten russebil et tilbud i mai.

God hjelp av pappa

Minibussen er en Iveco 1994-modell. Etter kjøpet hentet foreldrene til Mika bussen på Kongsberg. Bussen fant de sammen på nettet, og prislappen var bare 5.500 kroner.

– Et kupp, ifølge pappa Jostein Hætta.

Denne uka var de innom Statens vegvesen i Alta for å nedklassifisere minibussen til personbil slik at russen kan kjøre den selv med vanlig førerkort klasse B.

– Jeg håper jeg slipper å kjøre, det er noe av grunnen til at vi skal få bilen omregistrert, ler pappa Jostein.

Mika får god hjelp av pappa til å få i stand bilen. Han støtter datteren fullt ut i prosjektet.

– Det er et utrolig fint tiltak. Dette gir muligheter til de som ikke får være med på andre busser, sier han.

Mika Hætta i bilen

Mika Hætta gleder seg til hun kan ta det ferdige resultatet ut på veien.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Overskudd til Afrika

Prosjektet har blitt godt mottatt, og Mika har fått flere sponsorer til å finansiere prosjektet. I tillegg selger hun «Restplass»-reflekser.

Pengene som blir til overs etter at bilen er finansiert skal gå til barnehjelp i Kenya.

– Jeg er veldig engasjert i arbeidet som gjøres i Kenya. Jeg har vært der nede to turer selv, og har to fadderbarn der. Det er veldig viktig for meg å gi noe godt dit. Pengene som blir igjen skal brukes til å bevisstgjøring av omskjæring der nede, sier hun.

Restplassen

«Restplassen» var til kontroll hos Statens vegvesen torsdag.

Foto: Robin mortensen/NRK

Første russebil med kjøleskap

Det er ennå et godt stykke igjen før bilen er klar for russetiden. Mika vil derfor ikke røpe alle planene hun har for bilen, men hun har lyst til å lage den første russebussen i Alta med eget kjøleskap. En egen sofagruppe er også planlagt.

– Det er heldigvis lenge til mai, ler Mika.

Mika og Jostein Hætta

Mika har fått mye hjelp av pappa Jostein Hætta til å fikse bilen. Mye arbeid gjenstår, men alt skal bli klart til mai.

Foto: Robin Mortensen/NRK