NRK Meny
Normal

Stiller med spesialsydde samiske skidresser

De spesiallagde skidressene til Team Sápmi er ettertrakede som bytteklær under Arctic Winter Games i Alaska.

Samiske skidresser

Skiløperne fra IL Nordlys i Karasjok som er uttatt til Arctic Winter Games viser de spesialdesignede skidressene alle skiløperne har på seg under AWG. Fra venstre: Aslak Ole Eira, Mathias Paltto, Ovlla Per Skoglund Sara og Anders Boine Verstad.

Foto: Olav Verstad

På torsdag setter spente skiløpere og fotballjenter seg på flyet til Fairbanks i Alaska for å delta under Arctic Winter Games (AWG) 2014.

Blant de 23 skiløperne som drar er Aslak Ole Eira, Mathias Paltto, Ovlla Per Skoglund Sara og Anders Boine Verstad fra Karasjok og IL Nordlys med.

De viste fram sine helt nye skidresser tidligere i uka, og fikk samtidig overrakt gaver og hilsninger fra ordfører Anne Torill Eriksen Balto. Dette tar de med seg når de skal representere Sápmi under vinterlekene.

Nye spennende skidresser

– Vi får nye dresser til AWG når vi drar over annet hvert år. Her er det overtrekksdresser, boblejakker, luer og disse skidressene som våre gutter viste fram, sier reiseleder for skiløperne Olav Verstad.

Dressene er lagd ut fra det samiske flagget og passer bra for urfolksdeltakerne fra Sápmi.

– Klærne til den samiske troppen er veldig populær under disse lekene. De har mange farger, og er inspirert av det samiske flagget, sier reiselederen.

  • Les også: – På tide å arrangere AWG i Sápmi
    Skiguttene team Sapmi

    Skiguttene i Team Sápmi, har her på seg deltakerklærne til Arctic Winter Games. Det er overtrekksdresser, boblejakker og luer.

    Foto: Olav Verstad

Ettertraktede klær

Han forteller at det er populært å bytte klær under AWG, noe som mange deltakere gjør. Under denne bytteprosessen er de samiske klærne blant de mest etterspurte.

– Vi har en såpass liten tropp at det er mange som ønsker seg våre deltageres klær, sier Verstad.

– Ønsker ikke deltakerene å beholde dem selv da?

– Det er en del av opplevelsen å kunne bytte klær med andre utøvere. Og så er det jo mange andre som også har fine deltakerklær. Samtidig blir ungdommene kjent med hverandre i bytteprosessen, og knytter nye vennskap. Som er noe av det de tar med seg hjem derfra, sier han.

Ungdoms-OL

Verstad er med for tredje gang på Arctic Winter Games og forteller om en unik opplevelse både for lederne og utøverne.

– Det er rett og slett et ungdoms-OL med over 2.000 deltakere og mye spennende kultur. Vi har med to kulturutøvere, mens for eksempel Grønland har hatt 25 kulturutøvere med tidligere. Det er derfor mye spennende å se også blant det kulturelle her. Det er helt spesielt med klær og mye forskjellig pynt, sier han.

sami skiløpere

Ordfører i Karasjok Anne Torill Eriksen Balto overrekker gaver og hilsninger som Mathias, Anders, Ovlla Per og Aslak Ole tar med seg på turen til Alaska og AWG.

Foto: Olav Verstad

Store forventninger

De fire karasjokguttene er blant 23 skiløpere fra hele det samiske området som skal konkurrere med andre urfolksnasjoner i Alaska.

Det reiser også ni jentefotballspillere, to kulturutøvere og ti ledere til konkurransen.

– Når det gjelder utøvernes prestasjoner i skisporet har vi mye spennende i vente når det gjelder resultater i Fairbanks. Fotballjentene har også store forventinger i forhold til tidligere prestasjoner, sier leder Berit Ranveig Nilssen for AWG og Team Sapmi.

Vil ta 20 medaljer

Verstad vil skru opp ambisjonene fra forrige konkurranse der de endte med 13 medaljer.

– Vi klarer det bedre denne gangen, og nå har vi ambisjoner om å klare 20 medaljer. Blant disse tror vi fotballjentene sikrer et gull. Og vi håper å heve oss fra 4 gull for to år siden til 6 gull i dette mesterskapet, sier han.

Også blant skiløperne er det håp om flere medaljer, gjerne av det edleste slaget.

lere av våre utøvere iallefall fra Norge er blant de beste i landsdelen og helt i Norgestoppen. De har hatt en god sesong, og vi regner med at de klarer å gjøre det godt, avslutter skilederen fra Karasjok.